Afinele o bomba cu minerale si vitamine

Consumul de afine (inclusiv fructele congelate) oferă protecţie pentru inimă în cazul  persoanelor care suferă de sindrom metabolic (o asociere de probleme: grăsimea abdominală, hipertensiunea, hiperglicemia, trigliceridele mărite care cresc riscul de atac de inimă şi de diabet). Efectul benefic se datorează antocianidinelor, substanţe prezente în compoziţia afinelor, care împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge, formarea cheagurilor de sânge în artere şi previn creşterea tensiunii arteriale.
Foarte bogate în fibre, în vitamine (B1,P,C) şi în minerale, precum fosforul, calciul, magneziul, potasiul, afinele (Vaccinium, myrtillus) contribuie la detoxifierea totală a organismului. „În anotimpul rece, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, trebuie să apelăm la ajutorul diferitelor preparate din aceste fructe miraculoase: infuzia, siropul şi decoctul din boabe uscate, cu un efect dovedit în tratamentul a peste 100 de afecţiuni, de la cele hepatice, de plămâni şi până la cele digestive. Totodată, ceaiurile preparate din frunzele şi din florile plantei sunt indicate în afecţiuni precum: diabetul, enterita, colita şi oboseala cronică. De altfel, terapeuţii apreciază că afinul este insulina verde a diabeticilor.
În timp, infuzia din frunze şi cura de afine şi-au dovedit eficienţa   în scăderea valorii ureei din sânge, în refacerea tonusului la persoanele în vârstă şi a copiilor mofturoşi la mâncare. Şi în tratamentul bolnavilor de tuberculoză, afinul este un adjuvant valoros. Sucul de afine  în stare proaspătă  (200 g), băut dimineaţa pe stomacul gol, ameliorează acuitatea vizuală, stimulează apetitul, are proprietăţi antihemoragice şi este eficient în tratamentul flebitei, infarctului miocardic şi febrei tifoide. De asemenea, în timpul iernii, din boabele uscate se prepară o băutură  recomandată în combaterea colibacilozei şi diareii.

Author:

Facebook Comment