Cate minuni face anghinarea?

Anghinarea este o legumă de origine mediteraneană. Este un aliment sanătos prin excelenţă si
are numeroase virtuţi nutriţionale.Cercetările au demonstrat ca anghinarea are un bogat conţinut de inulină, substanta care îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, ajută la stimularea sistemului imunitar şi creşte asimilarea calciului şi magneziului în organism.
Această legumă este o importantă sursă de fibre alimentare, aproximativ 4,7g/100g. Fibrele din anghinare diminuează riscul apariţiei cancerului de colon şi permit atingerea mai rapidă a senzaţiei de saţietate.

De asemenea, anghinarea este bogată în vitamine şi minerale esenţiale pentru menţinerea sănătăţii. Conţine vitaminele C, E, B1, B3, B9, K, provitamina A, şi este bogată în calciu, fier, potasiu, fosfor şi iod. Anghinarea este un aliment alcalinizant, altfel spus el favorizează diminuarea efectelor negative ale alimentelor acidifiante, cum este carnea.
Anghinarea stimuleaza ficatul

Anghinarea are proprietăţi detoxifiante şi coleretice. Stimulează secreţia biliară datorită cinarinei sau a acidului dicafeilchinic. Dar cinarina este concentrată în special în tulpină şi în frunze. Partea comestibilă a plantei are o concentraţie redusă a acestei substanţe. Infuzia din frunze de anghinare este cea mai eficace în stimularea ficatului. În schimb, polifenolii din anghinare sunt eficienţi în lupta împotriva cancerului de ficat, provocând apoptoza celulelor canceroase ale ficatului .
În plus, anghinarea scade nivelul de colesterol sintetizat de ficat, mobilizând grăsimile stocate în ficat şi în alte ţesuturi. Şi trigliceridele sunt reduse prin acţiunea anghinarei.
Anghinarea are proprietăţi diuretice şi este utila pentru pierderea în greutate

Această plantă facilitează eliminarea urinei. Are proprietăţi diuretice datorită potasiului şi inulinei. Ca toate diureticele, duce la eliminarea din organism, dar nu şi a grăsimilor. În schimb duce la apariţia senzaţiei de saţietate.

Un studiu efectuat la copiii şi adulţii obezi care au urmat un regim sărac în calorii, a arătat că cei care au băut un suc concentrat de anghinare au observat că senzaţia de foame a fost mult diminuată. De asemenea, indicele de masă corporală al acestora a scăzut.
Anghinarea regularizează tranzitul intestinal

Datorită conţinutului ridicat în fibre, anghinarea favorizează tranzitul intestinal şi este utilă în lupta împotriva cancerului de colon. Inulina este cea care stimulează dezvoltarea bifidobacteriilor şi permite combaterea bacteriilor patogene. Pentru anumite persoane inulina este o cauză a flatulenţei şi balonării, dar în majoritatea cazurilor ea contribui extrem de mult la lupta impotriva dereglărilor de tranzit intestinal (4).
Anghinarea este recomandată femeilor însărcinate

Este o legumă bogată în săruri ale acidului folic: o anghinare conţine o treime din necesarul zilnic. La debutul sarcinii, femeile însărcinate au nevoie de un aport suplimentar de acid folic şi săruri ale acestuia, deoarece aceste substanţe diminuează riscul de naştere prematură, dezvoltare placentară anormală şi avort spontan. Toate femeile aflate la vârstă fertilă ar trebui să consume anghinare (5).
Anghinarea are proprietăţi antioxidante

Anghinarea are puternice proprietăţi antioxidante. Conţine o mare varietate de antioxidanţi (cum sunt compuşii fenolici şi antocianii) care reduc daunele provocate de radicalii liberi.

Este recomandat ca anghinarea să fie consumată imediat după ce a fost gătită, deoarece în timp ea poate deveni toxică. Este important de ştiut că majoritatea substanţelor care conferă virtuţile anghinarei se găsesc în partea necomestibilă, adică la nivelul frunzelor. Intr-adevăr, frunzele sunt foarte mult utilizate în fitoterapie sub formă de suc din frunze de anghinare, decoct, infuzie, extract.
Remediile bunicii cu anghinare

Pentru stimularea digestiei: într-o cană cu apă caldă infuzaţi echivalentul a 2 până la 5 g de frunze proaspete de anghinare. Lăsaţi la infuzat timp de 15 minute şi apoi filtraţi. Beţi acest decoct de trei ori pe zi, dintre care prima dimineaţa pe stomacul gol. Tratamentul trebuie urmat timp de 6 săptămâni.

Pentru diminuarea concentraţiei de colesterol: într-un litru de vin roşu infuzaţi 80 g de frunze de anghinare uscate şi lăsaţi acest amestec sa stea timp de două săptămâni. Beţi în fiecare zi câte o ceaşcă din acest lichid după masa de prânz.

Author:

Facebook Comment