Ce trebuie sa stiut despre grasimi?

De decenii considerate drept cei mai mari inamici ai siluetei si ai sanatatii, tinta principala a dietelor hipolipidice pentru protejarea arterelor si soldurilor, grasimile sunt acum reconsiderate in cadrul unei abordari complet diferite. Asta deoarece nu toate grasimile sunt egale, si mai ales nu toate sunt daunatoare. Cele mononesaturate de exemplu, continute de uleiul de masline, si cele polinesaturate, din uleiul de peste, alune si unele seminte, sunt esentiale pentru sanatatea noastra.
Acestea contribuie la reducerea colesterolului rau (LDL), cresc colesterolul bun (HDL), reduc inflamatia, acel "incendiu" mereu aprins care putin cate putin distruge tesuturile si este la baza multor maladii cronice, inclusiv a Alzheimerului. Pana si colesterolul continut in oua este legat partial de colesterolul din sangele nostru. Colesterolul din organismul nostru este in cea mai mare parte produs de ficat, drept raspuns la excesul de zaharuri si carbohidrati. Si am mai citit candva ca cei care nu se feresc de grasimi (cele bune) si le includ in dieta zilnica, au mai putin colesterol spre desoebire de cei care evita grasimile total. Deci ouale, consumate pana la un numar de 3-4 pe saptamana castiga multe puncte si reintra intr-o dieta sanatoasa. Grasimile care raman fara dubiu nocive sunt cele saturate de origine animala (unt, slanina, carne grasa) ce trebuie consumate cu moderatie precum si uleiurile vegetale, din care sunt facute produsele industriale precum cele din cuptor, biscuitii, pizza congelata s.a. Ce e mai indicat sa consumi? Un pachet de Crackers ori o mana de nuci sau migdale? Instinctiv tindem sa alegem biscuitii, mai usori, mai uscati...In schimb nu, e mult mai bine sa alegem nucile sau migdalele. Biscuitii Crackers sunt in general sarati si foarte des bogati in grasimi nocive (grasimi hidrogenate), utile pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului. Grasimile hidrogenate sunt grasimi vegetale solidificate prin hidrogenare si constituie, conform multor cercetatori, una dintre cele mai grave probleme alimentare moderne (intr-o emisiune a Dr.Oz s-a amintit despre aceasta grasime ce trebuie evitata si chiar a facut o demnostratie practica). Prezentata drept hrana potrivita pentru inima si ca un inlocuitor al untului, margarina se obtine in proportie de 100% din grasimi hidrogenate. Aceste grasimi cresc inflamarea si reduc functionalitatea insulinei, chiar daca sunt folosite in cantitati mici, fac mai rau ca untul. Intr-o mai mica masura, consumul de uleiuri vegetale a crescut gratie industrializarii si mecanizarii producerii si prelucrarii semintelor. In special, alegerea de a extrage uleiul din seminte prin folosirea solventilor i-a crescut productivitatea, justificand pe plan comercial validarea unei folosiri pe scara mai larga. Industrializarea procesului de productie a uleiurilor vegetale a transformat consumul nostru cantitativ si calitativ. Iar cel mai indicat ar fi sa consumam ulei de masline presat la rece. Totusi, trebuie sa fim atenti, deoarece grasimile vegetale se ascund in multe produse fara sa stim, mai ales printre cele de panificatie (de exemplu cand cumparam un foietaj nu ne dam seama ca are adaugat mult ulei, dar prin incalzire acesta iese la suprafata si veti fi uimiti cat de mult ulei poate contine, e un fapt verificat si de catre mine). Sa ne amintim deci sa controlam mereu ingredientele. Calitatea hranei pe care o consumam este intotdeauna mai importanta decat cantitatea, deoarece chiar si o doza minima dintr-un aliment pe care corpul nostru nu o recunoaste si o refuza, este nociva.

Author:

Facebook Comment