De decenii considerate drept cei mai mari inamici ai siluetei si ai
sanatatii, tinta principala a dietelor hipolipidice pentru protejarea
arterelor si soldurilor, grasimile sunt acum reconsiderate in cadrul
unei abordari complet diferite. Asta deoarece nu toate grasimile sunt
egale, si mai ales nu toate sunt daunatoare. Cele mononesaturate de
exemplu, continute de uleiul de masline, si cele polinesaturate, din
uleiul de peste, alune si unele seminte, sunt esentiale pentru sanatatea
noastra.
Acestea contribuie la reducerea colesterolului rau (LDL), cresc
colesterolul bun (HDL), reduc inflamatia, acel "incendiu" mereu aprins
care putin cate putin distruge tesuturile si este la baza multor maladii
cronice, inclusiv a Alzheimerului. Pana si colesterolul continut in oua
este legat partial de colesterolul din sangele nostru. Colesterolul din
organismul nostru este in cea mai mare parte produs de ficat, drept
raspuns la excesul de zaharuri si carbohidrati. Si am mai citit candva
ca cei care nu se feresc de grasimi (cele bune) si le includ in dieta
zilnica, au mai putin colesterol spre desoebire de cei care evita
grasimile total. Deci ouale, consumate pana la un numar de 3-4 pe
saptamana castiga multe puncte si reintra intr-o dieta sanatoasa.
Grasimile care raman fara dubiu nocive sunt cele saturate de origine
animala (unt, slanina, carne grasa) ce trebuie consumate cu moderatie
precum si uleiurile vegetale, din care sunt facute produsele industriale
precum cele din cuptor, biscuitii, pizza congelata s.a. Ce e mai
indicat sa consumi? Un pachet de Crackers ori o mana de nuci sau
migdale? Instinctiv tindem sa alegem biscuitii, mai usori, mai
uscati...In schimb nu, e mult mai bine sa alegem nucile sau migdalele.
Biscuitii Crackers sunt in general sarati si foarte des bogati in
grasimi nocive (grasimi hidrogenate), utile pentru a prelungi perioada
de valabilitate a produsului. Grasimile hidrogenate sunt grasimi
vegetale solidificate prin hidrogenare si constituie, conform multor
cercetatori, una dintre cele mai grave probleme alimentare moderne
(intr-o emisiune a Dr.Oz s-a amintit despre aceasta grasime ce trebuie
evitata si chiar a facut o demnostratie practica). Prezentata drept
hrana potrivita pentru inima si ca un inlocuitor al untului, margarina
se obtine in proportie de 100% din grasimi hidrogenate. Aceste grasimi
cresc inflamarea si reduc functionalitatea insulinei, chiar daca sunt
folosite in cantitati mici, fac mai rau ca untul. Intr-o mai mica
masura, consumul de uleiuri vegetale a crescut gratie industrializarii
si mecanizarii producerii si prelucrarii semintelor. In special,
alegerea de a extrage uleiul din seminte prin folosirea solventilor i-a
crescut productivitatea, justificand pe plan comercial validarea unei
folosiri pe scara mai larga. Industrializarea procesului de productie a
uleiurilor vegetale a transformat consumul nostru cantitativ si
calitativ. Iar cel mai indicat ar fi sa consumam ulei de masline presat
la rece. Totusi, trebuie sa fim atenti, deoarece grasimile vegetale se
ascund in multe produse fara sa stim, mai ales printre cele de
panificatie (de exemplu cand cumparam un foietaj nu ne dam seama ca are
adaugat mult ulei, dar prin incalzire acesta iese la suprafata si veti
fi uimiti cat de mult ulei poate contine, e un fapt verificat si de
catre mine). Sa ne amintim deci sa controlam mereu ingredientele.
Calitatea hranei pe care o consumam este intotdeauna mai importanta
decat cantitatea, deoarece chiar si o doza minima dintr-un aliment pe
care corpul nostru nu o recunoaste si o refuza, este nociva.