Copilul tau fumeaza, cum trebuie sa procedam?

Tabagismul reduce speranţa de viaţă cu 2-3 ani la 10 ţigări fumate zilnic, 5-7 ani la 20 de ţigări zilnic sau cu 8-10 ani la 40 de ţigări zilnic.

Mai mult de jumătate dintre fumătorii înrăiţi dobândesc acest obicei încă din adolescenţă, când sunt mai uşor influenţabili. Nu uita că părinţii sunt primii care îi pot da un exemplu negativ. Statisticile arată că un copil care creşte într-un mediu în care se fumează are un risc cu 26% mai mare de a se apuca de fumat.

Aşa că, dacă eşti fumător şi până acum nu erai convins să renunţi la acest viciu, sănătatea copilului tău este un motiv în plus să nu mai fumezi. În plus, dacă vrei să-l ţii departe de ţigări, nu este suficient ca numai părinţii să nu fumeze în casă, ci şi invitaţii.

Daca adolescentul (a) tau s-a apucat de fumat din curiozitate, sa stii ca exista metode mai eficiente decat cearta pentru a-l ajuta sa se dezvete de fumat.

O modalitate prin care îl poţi ajuta să renunţe sau să nu se apuce de ţigări este una simplă: nu-i mai da foarte mulţi bani de buzunar, chiar dacă acest lucru va duce la tensiuni între voi. Iar dacă-l prinzi că a fumat, „taie-i“ orice alocaţie. Poţi să-i spui că va primi banii doar în situaţia în care îţi poate demonstra pe ce i-a cheltuit, de exemplu, pentru achiziţionarea hainelor sau a CD-urilor.

Ţine minte că la vârsta lui metoda abordată pentru a-l face să renunţe la ţigări nu este aceeaşi ca în cazul fumătorilor adulţi. De exemplu, la noi există un program care te ajută să renunţi la fumat, denumit „Stop fumat!“, iniţiat de Minsterul Sănătăţii şi care constă în punerea la dispoziţia fumătorilor a medicamentelor şi consultanţei gratuite.

Deşi eficient în cazul adulţilor, acesta nu dă rezultate la adolescenţi. Specialiştii afirmă că în cazul lor, dependenţa nu este în primul rând fizică, motivele pentru care adolescenţii continuă să fumeze fiind dorinţa de a se integra într-un anumit grup sau din curiozitate.

În acest sens, poţi să mergi cu copilul tău la psiholog pentru consiliere antifumat. În Bucureşti, poţi să-i faci copilului o astfel de programare la Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta“.

Nu te baza că fumatul este un moft trecător, aşa cum cred cei mai mulţi părinţi. Statisticile arată că, în 2008, în România, unul din doi bărbaţi care fumau zilnic şi una din trei femei fumătoare au început fumatul înainte de 18 ani. Te pune pe gânduri, nu? Atunci când adolescentul îţi va spune că fumează foarte puţin, nu te lăsa înduplecat de această explicaţie. Poţi încerca să-i explici că şi un număr mic de ţigări lasă urme.

De exemplu, doar o singură ţigară fumată reduce elasticitatea arterelor cu până la 25%, crescând riscul de infarct la maturitate. Cum la vârsta aceasta este foarte preocupat de cum arată, poţi profita de acest lucru să îl avertizezi că fumatul îmbătrâneşte prematur tenul şi agravează acneea.

Author:

Facebook Comment