Cum poti scapa de cosmaruri?

Te trezesti brusc, transpirat, dintr-un somn adanc, dar deloc odihnitor. Ai plecat la serviciu complet dezbracat. Ai cazut intr-o groapa fara sfarsit?
Ai fost luat pe sus de o tornada, apoi a trebuit sa te lupti cu o armata de vrajitoare si varcolaci. Daca vreunul din aceste scenariu iti suna familiar, bine ai venit in club. Specialistii sustin ca 85% dintre oameni au, din cand in cand, cosmaruri. Intre 8 si 29% dintre oameni au cosmaruri cel putin o data pe luna, iar un procent mai mic – intre 2 si 6% - au cosmaruri o data pe saptamana.

Daca unii sunt ingroziti de cosmaruri, pentru alti oameni acestea sunt o sursa de creativitate si li se par chiar interesante.

Cosmarurile nu sunt vise obisnuite. Sunt “vise tulburatoare, care par atat de reale si au o incarcatura emotionala atat de puternica incat te pot trezi din somn”, sustine Matthew Mingrone, otorinolaringolog si fizician la Centrul pentru Somn EOS din California.

Ele apar de obicei in ultima treime a noptii, spre dimineata, cand somnul este profund. Cateodata, un cosmar te poate trezi brusc din somn, alteori nu. De regula, iti poti aminti cu usurinta majoritatea detaliilor despre un cosmar, ceea ce il diferentiaza de mult-mai-intensa teroare nocturna.

Explicatii, posibile cauze

Unii specialisti in tulburari de somn au avansat ipoteza ca un cosmar ajuta creierul sa faca “repetitii” pentru o situatie stresanta, cu care persoana respectiva s-ar putea intalni in viitor. Asa s-ar explica faptul ca unele din cele mai frecvente cosmaruri sunt cele in care protagonistul e urmarit sau vanat, in care pierde pe cineva drag sau in care se trezeste intr-un mediu nou, complet diferit, in care trebuie sa faca fata la tot felul de provocari.

Cosmarurile se impart in doua categorii: cosmar post-traumatic si cosmar idiopatic (in traducere libera, a carui cauza nu poate fi gasita). Cosmarurile din a doua categorie nu sunt rezultatul vreunei traume, ci, mai degraba, influentate de relatiile interpersonale problematice, cum ar fi cele cu partenerul de viata sau socrii, sugereaza medicii.

Stresul si anxietatea pot duce la cosmaruri. Pierderea serviciului, despartirile, esecul la examen – desi nu sunt sunt considerate trauma in sine, sunt evenimente stresante, care pot declansa un cosmar.

Cosmarurile pot avea legatura, de asemenea, cu anumite medicamente, in special antidepresivele, narcoticele sau barbituricele.

Cum poti scapa de cosmaruri

Dupa un cosmar, daca te trezesti in toiul noptii, nu e recomandat sa incerci imediat sa te culci la loc, pentru ca esti, cu siguranta, mult prea agitat si tulburat pentru a te putea odihni. Mai degraba, ar trebui sa incerci niste tehnici de relaxare prin respiratie sau sa meditezi la lucrurile pozitive din viata ta.

Nu ar strica nici sa incerci sa scrii pe o hartie ce s-a intamplat in timpul cosmarului, ca sa te poti gandi in liniste, mai tarziu, la el, sau chiar sa rescrii intreaga poveste, in asa fel incat cosmarul sa se transforme in vis frumos.

Doar 5% dintre adulti au o problema clinica in legatura cu cosmarurile – adica sunt prea dese sau prea puternice, in asa fel incat au nevoie de ajutor. Totul e in functie de cat de mult isi pun amprenta cosmarurile in viata de zi cu zi. Daca somnul tau e tulburat frecvent de cosmaruri, atunci ar fi recomandat sa mergi la medicul de familie, care te poate trimite apoi la un specialist.

Pentru unii oameni care au cosmaruri des, salvarea poate veni de la un psihoterapeut, care sa ii ajute sa-si depisteze si inteleaga sursele de stres si anxietate.

Chiar daca cosmarurile scot la iveala sentimente puternice si negative, precum tristete, vina sau frica, se pot dovedi un instrument important in cunoasterea de sine. La urma urmei, ele reprezinta reactia fiecaruia la stres. Cea mai simpla metoda de a scapa de un cosmar este de a-l analiza si a-l interpreta in detaliu, astfel incat sa descoperi mai multe lucruri despre tine si viata ta.

Author:

Facebook Comment