De ce apa de la robinet este mai scumpa?

Tarifele la serviciile de apă şi canalizare, mai mari cu 13% din martie
Primăvara vine cu noi scumpiri în Capitală. Serviciile de apă şi canalizare vor fi majorate cu 13% la începutul lunii martie din cauza inflaţiei şi pentru susţinerea unor investiţii pe care societatea Apa Nova urmează să le realizeze pentru modernizarea reţelelor.
Din primele zile ale lunii martie bucureştenii vor plăti mai mult cu 75 de bani pentru fiecare metru cub de apă rece consumat, dar şi pentru serviciul de canalizare. Tariful apei de la robinet ajunge astfel la 5,41 de lei/mc (de la 4,79 lei/mc), în vreme ce pentru serviciul de canalizare vom plăti 1,20 lei/mc (de la 1,07 lei/mc). Acest lucru înseamnă că o familie formată din două persoane va plăti lunar cu circa 7-7,5 lei mai mult decât până acum.
Scumpirea e justificată, spun reprezentanţii so­cietăţii Apa Nova. „Pentru a asigura finanţarea investiţiilor asumate şi solicitate de Primăria Capitalei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare prin programul Bucur, dar şi pentru realizarea investiţiilor la colectorul principal de ape uzate este nevoie de ajustarea tarifelor la aceste servicii", ne-a spus Epsică Chiru, director general adjunct al societăţii. Practic, consumatorii vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru apa de la robinet fiindcă aceste investiţii se fac pe cheltuiala firmei de apă canal, care trebuie să-şi recupereze cheltuielile, nu pe banii primăriei.
Dar unde se duc banii bucureştenilor? În primul rând pe un proiect care prevede curăţarea şi folosirea la capacitate maximă a principalului colector de ape uzate al oraşului, situat sub râul Dâmboviţa. Acest proiect va „înghiţi" aproape 40 de milioane €, însă când va fi finalizat, în 2014, va scădea considerabil riscul inundării Capitalei.
Al doilea program susţinut financiar de consumatori este „Bucur", care prevede extinderea reţelelor de apă-canal pe câteva zeci de străzi din oraş, deficitare la acest capitol. Totodată, apa care curge la robinetele bucureştenilor va fi mai scumpă din cauza inflaţiei şi a cursului valutar defavorabil monedei naţionale. Tarifele la apă şi canal au crescut de mai multe ori în ultimii trei ani.

Author:

Facebook Comment