De ce apare anemia?

Eşti palidă, lipsită de energie şi obosită, indiferent cât de mult te-ai odihni, ai ameţeli şi dureri de cap în permanenţă? Este posibil să fii anemică. Dar ştii ce ai de făcut?
Potrivit unui studiu recent, 40% din preşcolarii români au carenţă de fier din cauza proastei alimentaţii. Anemia stopează dezvoltarea fizică şi mentală şi creşte riscul infecţiilor. Femeile sunt şi ele de două ori mai predispuse decât bărbaţii la această boală.
De ce apare anemia? Afecţiunea este declanşată de factori diverşi:
-La femei, boala poate fi cauzată de sarcină sau de tulburări de menstruaţie.
nAnumite medicamente împiedică asimilarea fierului şi a vitaminelor, provoacă sângerări gastro-intestinale şi astfel pot declanşa anemii.
-Maladiile inflamatorii cronice, insuficienţa renală, problemele tiroidei şi bolile tubului digestiv pot cauza sau agrava această afecţiune.
-Persoanele puţin predispuse la carenţă de fier sunt femeile la menopauză şi bărbaţii.
Diagnostic şi tratament Anemia se depistează prin analize de sânge, iar tratamentul variază în funcţie de tipul de anemie şi de gravitatea ei. Astfel, doctorul îţi poate recomanda o dietă specială şi îţi va prescrie suplimente nutritive sau vei avea nevoie de transfuzii sanguine, transplant de măduvă ori tratamente hormonale. La femei, tratamentele hormonale au efecte secundare nedorite, aşa că se recomandă evitarea lor.
Ce mănânci dacă eşti anemică?
Formele uşoare de anemie pot fi prevenite sau corectate printr-o alimentaţie echilibrată. Alimentele bogate în fier sunt pâinea şi cerealele integrale, orezul, cartofii, broccoli, roşiile, fasolea uscată, carnea roşie slabă, ficatul, carnea de pasăre, fructele uscate, migdalele şi crustaceele.
Fierul din alimentele de origine animală este mai bine asimilat de organism decât cel din legume şi fructe. Deoarece vitamina C ajută la absorbţia fierului, combină alimente care conţin vitamina C cu cele bogate în fier: suc de portocale şi cereale, salată de roşii şi friptură de pui. Pe lângă fier, ai nevoie de vitaminele B9 şi B12, esenţiale în producerea de globule roşii.
Vitamina B9 sau acidul folic se găseşte în citrice, ciuperci, legume verzi, ficat, ouă, lapte şi alimente bogate în fibre (grâu încolţit, drojdie de bere) şi în dovleac. Este distrusă de lumină şi căldură, aşa că fructele şi legumele care o conţin trebuie consumate în stare proaspătă. Dacă eşti vegetariană, ia suplimente de vitamina B12.
Spanacul şi fierul Spanacul este de fapt un blocant al fierului. Deşi conţine importante cantităţi de fier, spanacul, la fel ca fasolea, lintea şi alte legume, mai conţine şi fitat, o substanţă care împiedică absorbţia fierului în circulaţia sanguină.
5 tipuri ale bolii
1. Anemia feriprivă (carenţa de fier) se tratează prin administrarea de suplimente cu fier, iar tratamentul durează între 6 şi 8 săptămâni.
2 .Anemia prin deficit de vitamina B12 (anemia pernicioasă) se tratează cu injecţii, deoarece organismul nu e capabil să absoarbă această vitamină prin tubul digestiv. Tratamentul poate dura toată viaţa. Anemia megaloblastică sau prin deficit de acid folic (B9) se tratează prin administrarea de suplimente de acid folic.
3. Anemia cauzată de bolile cronice nu beneficiază de un tratament specific, iar suplimentarea cu fier sau cu vitamine nu dă rezultate. În cazul în care simptomele se agravează, o transfuzie de sânge sau injecţiile cu eritropoietina sintetică (hormon produs în mod normal de rinichi) stimulează producerea de globule roşii şi reduce starea de oboseală.
4. Anemia aplastică se tratează prin transfuzii de sânge pentru a creşte numărul de globule roşii. În cazul în care măduva osoasă este afectată şi nu poate produce globule roşii sănătoase, se poate recurge la un transplant de măduvă osoasă.
5. Tratamentul anemiilor asociate cu boli ale măduvei osoase variază de la administrarea de medicamente sau chimioterapie până la transplant de măduvă osoasă. Tratamentul implică de obicei consultul unui hematolog.
Importanţa fierului
Fierul este o componentă a hemoglobinei, substanţa din globulele roşii care transportă oxigenul de la plămâni la inimă şi muşchi.
Anemia se instalează când cantitatea de fier din organism nu este suficientă iar organele şi muşchii nu sunt bine oxigenate. Anemia prin deficit de fier sau feriprivă este cea mai răspândită. În afară de aceasta au fost identificate alte 400 de forme de anemie, multe dintre ele rare.
Fiecare tip de anemie are setul ei de analize. Cea mai răspândită este anemia feriprivă, care apare ca urmare a disproporţiei dintre aportul de fier şi necesar, cum s-ar putea întâmpla în sarcină sau datorită pierderilor cronice de sânge. Necesarul de fier este de 1 mg la bărbaţi, 2 mg la femei şi 3 mg la gravide.
Pierderile de fier zilnice sunt: 1 mg la bărbaţi, 2 mg la femei. Pierderea prin menstruaţie este de 15-45 de mg. Semnele şi simptomele principale sunt: paloarea mucoaselor şi oboseala, căderea părului, infecţii cu Candida, unghii sfărâmicioase. Aceste semne ar trebui să ne determine să mergem la un control medical. Analizele uzuale sunt hematocritul (valoarea normală: 36-45% la femei, 42-50% la bărbaţi), hemoglobina (12,3-15,3G/dl la femei, valoarea normală, 14-17,5 g/dl la bărbaţi), sideremia, feritina şi transferina.

Author:

Facebook Comment