Pe langa starea de bine pe care ne-o dau, plantele aromate sunt totodaa
si leacuri de sanatate (secret demult dezvaluit, doar ca nu multe
persoane cred in puterea plantelor), pe care sr fi bine sa ni le
preparam chiar noi. O crema, o tinctura sau un ulei proaspat facut
acasa, lasa in urma toate preparatele industriale despre care nu stim
niciodata exact ce contin.
Cum se recunoaste calitatea unui ulei aromat?
Nu in tote sticlutele pe care scrie "ulei aromat" se afla ce scrie pe
etichete. Multe din ele sunt falsuri, preparate sintetice.
De aceea, cand cumparati un ulei aromat, trebuie sa
va orientati dupa pret (sunt mai scumpe) si dupa ce scrie pe prospectul
lipit de ambalaj si anume "ulei etiric natural 100%". Uleiurile
sintetice sunt mai ieftine decat cele naturale, dar nu pot fi folosite
in scopuri de sanatate. Asa ca, pentru a fi mai siguri, cel mai indicat
este sa ne punem pe preparat retete aromate chiar la noi acasa. Iata cum
se face ulei de galbenele la cald si la rece:
Ulei de galbenele
Ingrediente:
- 10 ml ulei de floarea soarelui
- 10 g flori uscate de galbenele
- 1 sticla transparenta cu dop ermetic.
Mod de preparare:
La rece: florile de galbenele si uleiul se pun in sticla si se
lasa 2 saptamani la macerat, intr-un loc luminos si cald, de exemplu la
fereastra; apoi uleiul se strecoara si se pune inapoi in sticla.
La cald: uleiul si florile de galbenele se pun intr-o cratita si
se pune la foc mic timp de 30 de minute; apoi uleiul se strecoara
printr-un tifon, pentru ca florile sa se preseze bine.
Combinat cu 7 picaturi de ulei aromat esential de ienupar, 5 picaturi de
rozmarin si 4 picaturi de ulei aromat esential de bergamota. Acest
preparat aplicat pe piele, dinamizeaza foarte puternic circulatia
sangelui. La fel ca si crema de galbenele, potoleste si vindeca
afectiunile pielii.