Metode sa ai un creier mai eficient

Persoanele care vorbesc in mod curent cel putin doua limbi pot realiza mai multe sarcini in acelasi timp si, in plus, sunt mai ferite de boli degenerative, cum sunt maladiile Parkinson si Alzheimer, au descoperit oamenii de stiinta americani.

Este foarte important ca, inca de la varste foarte fragede, copiii sa invete o limba straina si sa o foloseasca in mod frecvent, aproape la fel de mult ca limba materna. Unul dintre principalele beneficii ale acestui lucru este utilizarea mai eficienta a capacitatilor cerebrale, sustin oamenii de stiinta de la Colegiul de Medicina din cadrul Universitatii Kentucky, SUA.

De altfel, intr-un studiu anterior, si cercetatorii englezi din cadrul Universitatii din Londra afirma ca bilingvismul dezvolta materia cenusie in acelasi fel in care exercitiile fizice intaresc musculatura. In plus, testele cognitive au demonstrat de-a lungul timpului ca persoanele care vorbesc in paralel doua limbi au un coeficient de inteligenta superior celorlalte.

Specialistii americani au analizat capacitatile cognitive ale pensionarilor bilingvi din copilarie, prin comparatie cu un grup echivalent de pensionari care nu stapanesc nicio limba straina.

Cu ajutorul imagististicii prin rezonanta magnetica (IRM), cercetatorii au constatat ca bilingvii isi folosesc mai eficient creierul, astfel ca sunt capabili sa treaca mai usor si mai repede de la o sarcina la alta si sa le realizeze pe amandoua la fel de bine, spre deosebire de cei care vorbesc o singura limba.

Acest studiu este cu atat mai important cu cat era cunoscut faptul ca, pe masura ce imbatranim, asa-numita flexibilitate cognitiva se deterioreaza. Mai exact, capacitatea creierului de a se adapta la circumstante nefamiliare si neasteptate scade. De aceea, varstnicii se descurca mai greu atunci cand se confrunta cu sarcini multiple.

Prin urmare, stimularea creierului inca de la varstele copilariei este importanta pentru sanatatea cerebrala pe termen lung, sustin specialistii americani.

O alta cercetare recenta arata ca omul incepe sa se familiarizeze si sa invete limba materna inca din uter. Specialistii de la Universitatea Luterana Pacifica din Tacoma, Washington, si cei de la Institutul Karolinska, din Stockholm, Suedia, au demonstrat ca fatul are aparatul auditiv complet functional din a saptea luna de viata intrauterina. In plus, ei au observat, din reactiile nou-nascutilor, ca acestia pot sa distinga limba materna de o limba straina inca din primele ore de la nastere.

Iar intre 3 si 10 ani, copiii sunt adevarati "bureti de informatie" in ceea ce priveste limbile straine, potrivit unuia dintre cei mai mari lingvisti ai lumii, Noam Chomsky. Potrivit specialistului, acest interval reprezinta cea mai buna etapa de invatare fluenta a unei a doua limbi. Explicatia lui este ca la aceste varste, copilul nu are nevoie de un profesor, de un stimul pentru a "asimila" cea de-a doua limba, procesul se intampla de la sine.

Author:

Facebook Comment