Ponta il vrea pe Brancusi acasa

Pentru români, dar mai ales pentru locuitorii judeţului Gorj, zonă a ţării pe care o reprezintă în Parlamentul României premierul Victor Ponta, repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi, cel mai mare sculptor român din toate timpurile, au fost dintotdeauna o prioritate, dar, din cauza unor chichiţe legislative, acest lucru a rămas doar un deziderat.
Iată că acest vis al gorjenilor este foarte aproape de a fi realizat, chiar de primul ministru Victor Ponta, care a dat dispoziţii celor din subordinea sa să înceapă tratativele cu Franţa pentru a aduce osemintele lui Brâncuşi din cimitirul parizian Montparnase la Hobiţa, localitatea natală a sculptorului. Astfel, o casă de avocatură a fost desemnată de Guvern să negocieze cu francezii repatrierea osemintelor sculptorului. Chiar dacă a iubit mult Parisul, artistul a lăsat cu limbă de moarte să fie adus acasă, la Hobiţa, în Gorj.
“Mor cu sufletul neîmpăcat că voi putrezi în pământ străin, departe de fiinţa cea mai dragă, mama mea”, spunea Brâncuşi. Ieri, premierul Ponta a discutat la Palatul Elysse cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi despre subiectul Brâncuşi, iar conform unor surse din Guvern, liderul francez ar sprijini demersurile autorităţilor de la Bucureşti. Operele sculptorului român se vând cu preţuri ameţitoare. De exemplu, “Muza” a fost adjudecată recent pentru 12,4 milioane de dolari, iar o variantă a “Domnişoarei Pogany”, pentru 26 de milioane de dolari.

Author:

Facebook Comment