Proprietati medicinale ale caiselor

Despre caisa cea dulce si viu colorata se spune ca si-ar fi castigat deja un loc in Gradina Raiului prin frumusetea sa dar si datorita proprietarilor benefice. Este un aliment bogat in substante nutritive, cu multe vitamine antioxidante A, B, C si minerale precum calciu, magneziu, potasiu si fier (continutul de fier este mai mare la caisele uscate iar vitmaina C actioneaza favorizand absorbtia fierului). Fiind usor digerabile, bauturile de caise sunt foarte bune, mai ales pentru cei slabiti fizic sau mental, anemici sau aflati in recuperare dupa o boala sau o perioada de stres. Calciul, magneziul si potasiul sunt esentiale pentru functionarea normala a nervilor si a sistemului muscular, sprijinind organismul in perioadele de stres. Caisele au devenit populare atat ca delicatesa cat si ca medicament pentru durerile de urechi, infectiile nazale si hemoroizi. Dulceata naturala si aroma caiselor se imbina armonios cu multe alte alimente, oferind varietate si reducand nevoia de a adauga indulcitori. Fiind bogate in fibre, caisele sunt sarace in calorii, asa incat sunt foarte bune pentru cei atenti la greutate. Bauturile cu continut de caise au un minunat efect calmant asupra tubului digestiv, diminuand iritatia, dar stimuland digestia si ajutand la absorbtia elementelor nutritive. Caisele pot cauza reactii alergice la unele persoane, caci contin salicilati. Sulful folosit pentru conservarea caiselor uscate poate, de asemenea, cauza reactii alergice, asa ca este preferat sa cumperi caise uscate netratate cu sulf.

Proprietati medicinale:
  • Prin prevenirea si calmarea constipatiei, caisele ajuta la protejarea impotriva bolilor intestinale, printre care si diverticulita. Vitaminele antioxidante A si C previn afectiunile cauzate de radicalii liberi si ajuta la prevenirea aparitiei bolilor cardiace si arteriale. 
  • Acestea actioneaza si in incetinirea procesului de imbatranire si impiedica instalarea bolilor degenerative, cum ar fi artritele. 
  • S-a demonstrat ca beta-carotenul din caise protejeaza impotriva cancerului pulmonar si, posibil, de pancreas, de piele si laringe sau alte tipuri de cancer asociate cu fumatul. 
  • Prin faptul ca hraneste sistemul nervos cu elemente nutritive, caisele pot imbunatati rezistenta la stres si pot fi folosite ca remediu contra anxietatii, a starilor tensionate, depresiei si insomniei.
  • Efectele hranitoare si revigorante, pe care le au in organism, fac din caise un aliment excelent pentru cei care se simt obositi, extenuati si pentru cei care au nevoie de alimente cu absorbtie usoara, cum ar fi femeile gravide, copiii si batranii.
Caisele sunt folosite si in produsele cosmetice ca tratament impotriva imperfectiunilor pielii, in special in ceea ce priveste ingrijirea pielii. Capacitatea sa de a hrani pielea se datoreaza vitaminei A dar si a mineralelor, care face caisa sa fie potrivita pentru ingrijirea pielii ce are nevoie de un plus de putere impotriva factorilor externi. Caisele protejeaza pielea impotriva aparitiei ridurilor dar previn si aparitia petelor cauzate de soare sau varsta.
Iata o masca usor de facut, hranitoare si numai buna pentru toate tipurile de piele.
Masca de caise pentru riduri:
Se curata 2 caise de coaja, se taie felii si se paseaza cu furculita sau se pune intr-un blender pana se formeaza o pasta. Dupa care se amesteca cu o lingurita de miere pana se omogenizeaza. Mai intai fata se curata cu un gel exfoliant apoi se aplica masca uniform si se lasa sa actioneze timp de 30 de minute. Dupa se spala cu apa calduta iar la final se pulverizeaza fata cu apa termala.

Author:

Facebook Comment