Smochinele, un tonic plin de vitamine

Din antichitate, medicii greci şi latini indicau consumul smochinelor pentru îmbunătăţirea stării de sănătate. În timp, nutriţioniştii au dovedit că din punct de vedere nutriţional, smochinele sunt un tonic pentru toate categoriile de vârstă.
Cercetările moderne arată că aceste fructe sunt o sursă naturală de minerale (fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, cupru şi sulf). De exempu, doza de potasiu (element de bază pentru sănătatea inimii şi pentru controlul hipertensiunii arteriale depăşeşte 400 mg în fructele uscate).
Alte surse minunate de nutrienţi din compoziţia acestor fructe sunt :vitaminele (A, C, P şi B6-care se asimilează mai greu odată cu înaintarea în vârstă), ficina, o enzimă tămăduitoare care reglează digestia, benzaldehida, un factor anticancerigen şi fibrele, care previn constipaţia.
Referitor la puterea terapeutică a vitaminelor A, B şi C din compoziţia smochinelor, aceasta stimulează imunitatea şi previne virozele respiratorii. „Trebuie să consumăm smochine, deoarece sunt surse foarte bune de magneziu, un mineral indispensabil sistemului nervos, dar şi de fier, necesar pentru formarea globulelor roşii şi pentru transportul oxigenului în ţesuturi.; tinerii trebuie să le consume pentru menţinerea vigorii, iar vârstnicii, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate.
Un studiu recent apreciază că virtuţile terapeutice ale smochinei se datorează tocmai complexului de substanţe active pe care le conţine. De aceea, smochina ocupă locul 3 în topul fructelor de import, după mandarine şi kiwi.
Recomand să consume smochine persoanele care depun eforturi fizice şi intelectuale, dar şi atleţilor. În timpul epidemiilor de gripă, dacă sunt consumate cu lapte şi miere smochinele acţionează eficient împotriva inflamaţiilor gurii, gâtului şi împotriva stărilor febrile. De asemenea, smochinele sunt un remediu sigur împotriva constipaţiei", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Author:

Facebook Comment