Varicela o afecţiune infecto-contagioasă produsa de virus

Varicela sau vărsatul de vânt e o afecţiune infecto-contagioasă produsă de virusul varicelo-zosterian. Se transmite prin aer, iar primăvara se înregistrează cele mai multe cazuri. Specialistul Click!, dr. Mircea Tampa, ne spune cum se manifestă această boală.
Cum debutează? Incubaţia durează de obicei 14 zile, cu variaţii de 10-21 de zile. Iniţial apar durerile de cap, febra, durerile musculare, lipsa poftei de mâncare şi o uşoară senzaţie de mâncărime la nivelul pielii.
Cum se manifestă?
Apare o erupţie alcătuită din pete roşii de 2-5 mm la nivelul cărora apar vezicule cu lichid care durează în jur de 2 săptămâni, apărând în valuri succesive. În timp veziculele se deprimă, se turtesc şi îşi reduc conţinutul, iar în final se usucă, formând o crustă. Erupţia e însoţită de prurit (mâncărimi) intens. Se interzice scărpinatul întrucât infectarea veziculelor lasă cicatrici pentru toată viaţa.
Care sunt zonele afectate?
Veziculele pot apărea în orice zonă a corpului, atât la nivelul pielii trunchiului, membrelor, feţei sau scalpului, cât şi în gură sau la nivelul regiunii genitale sau anale, unde riscul de suprainfecţie este mai ridicat.
Ce ne recomandă medicul?
Izolarea la domiciliu în vederea limitării transmiterii bolii sau a suprainfectării veziculelor.
Administrarea de medicamente antiinflamatoare în cazul apariţiei febrei.
Se evită administrarea aspirinei la copii, întrucât pot apărea complicaţii.
Pentru a evita suprainfectarea leziunilor cutanate ca urmare a scărpinatului, se recomandă tăierea foarte scurtă a unghiilor de la mâini.
În anumite cazuri, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente antivirale.
Pentru scăderea intensităţii mâncărimilor se pot administra medicamente antihistaminice sau se pot aplica local loţiuni antipruriginoase (calamină); se pot aplica şi comprese cu apă plată, dar acestea trebuie să fie foate curate şi spălate între utilizări.
Baia completă se reia odată cu dispariţia ultimelor vezicule. Evitarea alimentelor solide care pot produce leziuni ale mucoasei orale.
Se recomandă alimentele lichide sau semilichide bogate în nutrienţi şi vitamine: supe de pui, supe de legume, sucuri naturale, compoturi.
Copiii între 5 şi 9 ani,cei mai expuşi
Boala este atribuită, în majoritatea cazurilor, copilăriei, micuţii cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani fiind cei mai expuşi la infecţie. Circa 90% dintre persoane ajung să facă varicelă la un moment dat în viaţă.
Vaccinul ajută la prevenirea bolii Varicela generează imunitate permanentă, astfel încât persoanele care au făcut vărsat de vânt nu vor repeta episodul. În urma varicelei, virusul rămâne în organism şi, odată cu scăderea imunităţii, la vârsta adultă, cauzează apariţia zonei Zoster, afecţiune determinată de acelaşi virus ca şi varicela.
Există, însă, vaccinul, care previne boala în 70 până la 90% din cazuri. Cei care fac vărsat de vânt după vaccinare au simptome mult mai uşoare şi o erupţie cutanată redusă. Se administrează injectabil după vârsta de 1 an.

Author:

Facebook Comment