Centura temporara de radiatii in jurul Pamantului

Oamenii de stiinta au descoperit o noua centura temporara de radiatii in jurul Pamantului, a treia.

Potrivit oamenilor de stiinta din cadrul NASA, acest inel de radiatii a fost activ circa o luna, anul trecut, fiind distrus ulterior de o unda de soc. Descoperirea a fost facuta cu ajutorul sondelor spatiale Van Allen, relateaza LiveScience.

Centura de radiatii Van Allen, descoperita in 1958, a reprezentat primul pas important in cunoasterea spatiului cosmic. In prezent, insa, astronomii realizeaza cat de putin stiu despre acest subiect.

Pana acum, se credea ca radiatiile din jurul planetei noastre formeaza doua inele: unul interior, alcatuit din electroni incarcati pozitiv si care raman stabili zeci de ani, si un altul, exterior, format din electroni a caror intensitate variaza in decurs de cateva zile, sub influenta vantului solar.

Sondele gemene Van Allen au fost lansate in vara lui 2012. Cand au detectat inelul de radiatii, initial oamenii de stiinta au crezut ca este vorba despre o defectiune, abia apoi realizand importanta descoperirii.

Oamenii de stiinta inca nu-si pot explica aparitia acestei centuri de radiatii, cel mai probabil formata la inceputul lunii septembrie. Se pare ca aceasta s-ar fi aflat la o altitudine de 19.000-22.000 de kilometri, intre cele doua existente. La 1 octombrie, inelul de radiatii a disparut la fel de brusc cum s-a si format.

Author:

Facebook Comment