Cimbru si plamanarica trateaza tusea instant

Tusea nu este o boala, este doar un simptom al gripei sau racelii sau al unei alte afectiuni respiratorii sau nervoase. Trebuie stiut ca tusea, asa cum este ea, sacaitoare, chinuitoare si tot disconfortul pe care-l produce, este ceva bun pentru organism, deoarece nu face decat sa curate secretiile si bacteriile din aparatul respirator interior.

Daca esti racit si tusesti, nu-i cazul sa fugi imediat la farmacie dupa medicamente pentru ca s-ar putea sa te descurci singur cu ceea ce ai in camara sau bucatarie.

Ceaiul de cimbru de cultura sau de cimbrisor este un remediu impotriva tusei, cunoscut din cele mai vechi timpuri. Cimbrul contine in compozitia sa doua substante active, thymol si carvacrol, care au efect antimicrobian, dezinfectant si expectorant.

De un real folos iti poate fi si siropul de cimbru pe care il poti prepara acasa foarte simplu. Tai marunt doua legaturi de cimbru peste care torni un litru de apa clocotita. Acoperi vasul si-l lasi asa pana a doua zi cand strecori lichidul in care adaugi un kilogram de zahar si-l fierbi pana se leaga. Din siropul obtinut se ia cate o lingurita de cinci-sase ori pe zi.

Plamanarica, ale carei frunze sunt extrem de utile in tratarea bolilor respiratorii, iti poate fi de mare ajutor cand tusea s-a cronicizat. Vitamina C si acidul salicilic din compozitia acestei plante calmeaza atat tusea uscata, cat si pe cea productiva.

Ceaiul de plamanarica se prepara turnand o cana de apa clocotita peste doua-trei lingurite de planta uscata si maruntita. Se pot bea doua-trei cani de ceai pe zi, dar cald, deoarece fierbintele irita mai tare caile respiratorii deja iritate si intarzie vindecarea.

Eucaliptul este expectorant si descongestionant. Se pot face inhalatii cu ulei de eucalipt, zece picaturi in amestec cu patru picaturi de ulei de isop, puse intr-un vas cu apa clocotita.

La farmacie se gasesc bomboane cu eucalipt, pe care un adult, de voie, de nevoie, le-ar accepta, dar un copil nu cred, deoarece au o aroma extrem de puternica si un gust destul de agresiv, dar fac bine nu numai in caz de tuse, ci si de dureri in gat.

Daca nu ai la indemana uleiurile recomandate mai sus, atunci fa inhalatii cu ceai de plante aromate: cimbru, busuioc, menta, in amestec sau separate. Efectul este cam acelasi si destul de imediat, interesul fiind sa stopezi tusea ca sa te poti odihni.

De la batrani stim ca usturoiul e bun impotriva hipertensiunii arteriale. Iata insa ca e bun si pentru calmarea tusei, deoarece are un puternic efect expectorant. In caz ca tusesti si nu ai altceva la indemana, atunci consuma zilnic cate un catel de usturoi de trei ori pe zi, de preferinta crud si nu in mancare.

Author:

Facebook Comment