Migdalele dulci sunt indragiste peste tot in lume pentru gustul si larga
lor folosinta. Continutul bogat in proteine, uleiuri, vitamine si
minerale face din acestea un aliment ideal pentru copiii si adolescentii
in crestere, pentru persoanele cu o viata agitata si stresanta, pentru
persoanele aflate in convalescenta. Cantitatea mare de potasiu, calciu
si magneziu hraneste inima si creierul si vine in ajutorul sistemului
nervos, marind atentia, concentrarea, memoria si minimizeaza efectele
stresului. Capacitatea lor de intarire a organismului este ideala pentru
obtinerea unei vitalitati maxime la oamenii activi si sportivi, pentru
stimularea rezistentei la cei care se simt obositi, extenuati si pentru
sporirea energiei pe toate planurile.
O mica istorie a migdalelor:
Inrudit cu piersica si pruna, migdalul dulce s-a nascut pe taramurile
est-mediteraneene. Romanii cultivau migdali si mancau migdale sarate la
masa, pentru a nu se imbata. Arabii le-au descoperit cand au cucerit
Persia si le-au introdus in zone care acum sunt renumite pentru
deserturile cu migdale, cum ar fi Sicilia si Spania. In secolul al
XVI-lea, migdalele europene au devenit populare ca remediu pentru febra,
tuse si pentru calculii renali. Intre timp, dragostea mogulilor
musulmani pentru migdale a influentat si bucataria hindusa, iar traditia
estica de a manca dulciuri cu migdale si de a bea lapte de migdale
provine din aceste timpuri.
Laptele de migdale (migdale tocate amestecate cu apa) constituie un
substitut delicios pentru laptele de vaca, avand efecte linistitoare si
anti-inflamatorii in intregul organism. La nivelul aparatului digestiv,
poate calma arsurile gastrice si indigestia, la nivelul aparatului
respirator, poate linisti tusea aspra, iritanta, iar in sistemul urinar
ajuta la ameliorarea iritatiilor si cistitei. Actiunea relaxanta a
migdalelor ajuta la indepartarea tensiunii si spasmelor corpului si
poate reduce efectele colicilor, flatulentei, tusei convulsive si
durerilor menstruale. Trebuie avut in vedere sa nu se consume migdale
necoapte, caci acestea contin compusi ce produc cianida hidrogenata, un
gaz foarte otravitor. Uleiul proaspat presat din migdale dulci este un
calmant al durerilor de toate felurile.