Structura ciudata intr-o gaura neagra?

Astronomii care studiaza un neobisnuit sistem ce are o gaura neagra in centru au descoperit o structura in discul de materie ce inconjoara sistemul.
Sistemul binar Swift J1357.2, care emite in mod frecvent energie, consista dintr-o gaura neagra care consuma incet steaua (soarele) ce o acompaniaza. Materia din steaua respectiva ajunge in discul ce inconjoara gaura neagra si il alimenteaza cu praf si gaze, scrie Huffington Post.

O echipa de cercetatori a descoperit o neobisnuita structura verticala ce se deplaseaza prin disc.

"Este pentru prima data cand observam o astfel de structura in interiorul discului", a spus Jesus Corral-Santana, de la Institutul de Astrofizica din Insulele Canare, in Spania.

Gaura neagra din sistemul Swift J1357.2 este una din milioanele din galaxia Calea Lactee. De trei ori mai mare decat soarele, gaura neagra s-a format atunci cand o stea s-a prabusit in ea insasi. A rezultat un corp ceresc mic, incredibil de compact, cu o atractie gravitationala puternica.

Aflata in constelatia Fecioarei, la aproximativ 4.900 de ani-lumina de Pamant, Swift J1357.2 are si o mica stea, ce orbiteaza gaura neagra la fiecare 2,8 ore, aceasta fiind una dintre cele mai scurte perioade orbitale cunoscuta.

Gaura neagra trage materie din stea in discul sau, emitand din cand in cand explozii de raze X.

Structura observata "este ca un val produs in disc, care se muta spre exterior. Ca atunci cand o piatra este scapata in apa", a explicat Corral-Santana.

Author:

Facebook Comment