Ciupercile sunt bune pentru intarirea oaselor

Fragilitatea osoasa apare tot mai devreme, arata statisticile. Principala cauza este carenta de vitamina D2, o problema cu care ne confruntam cu totii. Suplimentele alimentare si expunerea la soare sunt solutiile recomandate, dar amandoua au efecte adverse. Dar si ciupercile pot face oasele puternice, potrivit unui studiu recent, citat de adevarul.ro.

Degeaba luam calciu din alimente sau din suplimente alimentare daca avem carenta de vitamina D. Fara ea, calciul nu se fixeaza in oase, iar acestea devin fragile si se rup cu usurinta. Carenta de vitamina D este una dintre cele mai frecvente probleme ale omului modern. Un studiu recent arata ca 59% din populatia occidentala sufera din cauza cantitatii insuficiente de vitamina D din organism. Vitamina D se gaseste in diverse surse alimentare, de la pestele din conserva pana la oua, dar in cantitati mult prea mici, atrag atentia specialistii. 

„Pentru a-si acoperi necesarul zilnic, o persoana ar trebui sa manance zilnic nici mai mult nici mai putin de 25 de conserve de ton, 90 de oua sau 7,5 litri de lapte integral“, explica prof. dr. Horatiu Bolosiu, presedinte de onoare al Societatii Romane de Reumatologie. Necesarul zilnic de vitamina D in Europa este de 800 UI. In aceste conditii, principalele recomandari ale medicilor pentru asigurarea necesarului zilnic de vitamina D sunt expunerea la soare (care prezinta riscul cancerului de piele) si administrarea suplimentelor alimentare cu vitamina D. Cea mai noua recomandare in acest sens vine insa de la oamenii de stiinta din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii din Boston.

In urma unui studiu, ei au constatat ca un consum regulat de ciuperci poate inlocui cu succes administrarea suplimentelor cu vitamina D. Exista, totusi, o conditie: sa lasam ciupercile proaspete la soare timp de 30 de minute inainte de a le consuma. 

Au acelasi mecanism de sinteza a vitaminei D ca pielea

In cadrul studiului american, 30 de adulti au primit zilnic, timp de 12 saptamani, o capsula care continea fie 2.000 de unitati de vitamina D, fie pudra de ciuperci expuse la soare, cu un nivel crescut al acestei vitamine. La finalul celor trei luni, nivelul de vitamina D al tuturor participantilor a fost similar, nu existau diferente demne de luat in seama intre grupul care a primit suplimentul cu vitamina D si cel care a primit pudra de ciuperci. 

„Aceste rezultate sunt dovada clara ca un consum controlat de ciuperci care au fost expuse la radiatii ultraviolete si care contin vitamina D2 sunt surse excelente de vitamine D si pot acoperi carentele in cazul adultilor tineri. Ciupercile produc vitamina D2, sau ergocalciferol, atunci cand sunt expuse la soare in acelasi mod in care pielea umana produce vitamina D3, sau colecalciferol. De asemenea, am descoperit ca ciupercile sunt la fel de eficiente in asigurarea necesarului zilnic de vitamina D ca si suplimentele alimentare cu vitamina D2 sau cu D3“, spune prof. dr. Michael Holick, coordonatorul cercetarii americane, publicate in revista „Dermato-Endocrinology“. 

Explicatia oferita de Holick este ca ciupercile continua sa produca vitamina D2 chiar si dupa ce au fost culese, cu conditia sa fie expuse la soare. In SUA si in Australia, producatorii de ciuperci obisnuiesc sa le lase la soare inainte de a le pune pe piata, insa in Marea Britanie, de exemplu, nu exista o practica similara.

„Orice tip de ciuperci este la fel de bun. Doar scoateti-le din ambalaj si puneti-le la soare, pe o foaie de hartie. Nu conteaza in ce pozitie stau ciupercile, cu palaria in sus sau in jos... Important este sa le lasati in soare timp de aproximativ 30 de minute“, recomanda prof. Holick. Potrivit specialistului, prepararea termica nu afecteaza dramatic nivelul de vitamina D din ciuperci. „De fapt, prin preparare termica, vitamina D poate fi mai usor absorbita de organism“, precizeaza Michael Holick. 100 de grame de ciuperci aduc in organism aproximativ 400 de unitati internationale de vitamina D.

Author:

Facebook Comment