Gazele de şist distrug pământul

Noi proteste împotriva gazelor de şist sunt programate astăzi începând cu ora 17.00 în peste 20 de oraşe din toată ţara în ceea ce organizatorii au numit “Ziua naţională împotriva exploatării gazelor de şist”. Protestele sunt organizate de peste 80 de organizaţii non-guvernamentale.
Manifestaţiile vor avea loc în Bucureşti, Bârlad, Alba Iulia, Arad, Sibiu, Braşov, Târgu Neamţ, Mangalia, 2 Mai, Călăraşi, Piatra Neamt, Slatina, Galaţi, Timişoara, Oradea, Iaşi, Costinesti, Buziaş, Cluj-Napoca, Vaslui, Suceava, Craiova şi Codlea. Protestatarii cer anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare, dezvoltare şi exploatare emise pentru Chevron, East West Petroleum şi Clara Petroleum.

Cine vrea să exploateze
Chevron a obţinut anul trecut acorduri de explorare şi exploatare pentru perimetrele Costineşti, Adamclisi şI Vama Veche din Dobrogea. Anterior, cumpărase un alt perimetru în zona Bârlad.
Exploatarea gazelor de şist poate duce la contaminarea pânzei freatice, a apei de suprafaţă şi a aerului, iar pentru fiecare zăcământ trebuie realizat în mod obligatoriu un studiu de impact, potrivit unui raport oficial realizat anul trecut pentru Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, nu tot ce este legat de gazele de şist este neapărat negativ. Din cauza abundenţei, SUA au întrecut Rusia şI au devenit cel mai mare producător mondial de gaze. Ca urmare a ofertei puternice şI preţul acestora a scăzut puternic, ca şI al energiei electrice produsă în termocentralele care utilizează acest combustibil.

Author:

Facebook Comment