Ce trebuie stiut despre paduchi

Infestarea cu paduchi era ceva banal cu ceva decenii in urma. O vreme s-a crezut ca am scapat de ei. Dar, iata, au revenit „la moda“.
Cele mai sigure „victime“ ale paduchilor sunt copiii de cresa, gradinita sau prescolarii, dar si adultii care traiesc in aceeasi casa cu cei mici. La aceasta varsta copiii intra mult mai usor in contact unul cu celalat, au loc apropieri frecvente si isi imprumuta unii altora caciulile, sepcile, bentitele sau agrafele.
Cum recunosti paduchii
Paduchii sunt insecte de dimensiunea unei seminte de susan, pot fi deschisi la culoare sau chiar negri si se gasesc cu precadere in zona cefei sau dupa ureche. Ouale paduchilor, denumite si lindini, stau foarte bine prinse de firul de par, sunt de mici dimensiuni, albe, maronii si ovale.
Pot fi indepartate cu greu de pe firul de par, multi recomandand periatul cu un pieptene foarte des atunci cand parul este ud.
Cum se trateaza paduchiiPediculoza nu se vindeca de la sine, doar in urma unui tratament. Contra paduchilor exista in farmacii sampoane, creme si lotiuni capilare. Pentru o folosire eficienta a acestora, este recomandat sa cerem sfatul unui medic.
In tot acest timp, copilul ar trebui sa nu mai mearga la gradinita si la scoala, aceasta dupa ce se anunta acolo prezenta pediculozei.
Reactii adverseInfestarea cu paduchi poate duce la aparitia unor reactii alergice neplacute. In plus, mancarimea cauzata de muscatura si scarpinarea excesiva pot duce la suprainfectarea zonei si la aparitia unor eczeme. Acestea sunt de cele mai multe ori insotite de caderea parului. 
Atentie! • Orice copil care a intrat in colectivitate va fi controlat frecvent la nivelul scalpului pentru a preveni infestarea cu paduchi.
• Hainele unui copil care sufera de pediculoza se spala la o temperatura mai mare de 54°C, pentru distrugerea insectelor si prevenirea depunerii de alte oua.

Author:

Facebook Comment