Remedii naturale pentru tratarea tusei

Eşti nemulţumită din cauză că medicamentele pe care le iei pentru a trata tusea nu dau rezultatele dorite? Iată şapte metode 100% naturale care te vor ajuta să scapi de tuse.
1. Sucuri de legume

Sucul proaspăt de morcovi, obţinut prin stoarcere, este un excelent expectorant.

Sucul de napi are efect antiseptic asupra sistemului respirator şi stimulează imunitatea organismului. Pentru a obţine sucul, se taie napii în felii, se presară cu zahăr şi se lasă 8-10 ore.

Sucul de usturoi e un puternic antiseptic, adesea recomandat în tratarea afecţiunilor bronho-pulmonare. Se poate prepara după aceeaşi reţetă ca şi sucul de ceapă: 3-4 căţei de usturoi şi 3-4 linguriţe de miere, lăsate la macerat circa 10 ore. Se ia o linguriţă o dată la 2 ore.

Aceste sucuri se administrează după masă sau cu puţin lapte.
2 Ceaiuri de plante

În faza iritativă, se recomandă plante emoliente: lumânărica, macul de câmp, nalba mare, teiul, potbalul, pătlagina.

Infuzia de lumânărică (o linguriţă de flori la o cană de apă), se bea treptat, de-a lungul zilei.
3 Apiterapie

Mierea şi propolisul fac minuni în tratarea tusei. 2-3 linguri de miere zaharisită şi un gălbenuş de ou se amestecă în timp ce deasupra se toarnă treptat circa 250 ml de lapte fierbinte. Amestecul se bea cald, cu înghiţituri mici. Tinctura de propolis se obţine din 60 g de propolis la 200 g de alcool. Se iau 15-30 de picături de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Infuzia de mac de câmp se prepară din o linguriţă de plantă la o cană de apă şi se bea fragmentat, pe parcursul unei zile.

Infuzia de nalbă mare se face din o linguriţă de flori şi de frunze la o cană de apă. Se beau două căni de infuzie pe zi.

Infuzia de potbal se face din 1- 2 linguriţe de plantă la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Infuzia concentrată se obţine din 2-3 linguri de plantă la o cană de apă, din care se ia o lingură la 2-3 ore.

Infuzia de tei se obţine din 1-2 linguriţe de plantă la o cană de apă. Se beau 2-3 căni de infuzie pe zi.

Infuzia de pătlagină (o lingură de plantă la o cană de apă) se bea treptat, pe parcursul zilei.

În faza productivă, se recomandă plante expectorante: ciuboţica cucului, mugurii de pin, scaiul vânăt, iarba mare, ienupărul.

Infuzia de ciuboţica cucului (1-2 linguriţe de flori la o cană de apă) se bea treptat, pe parcursul zilei.

Infuzia de muguri de pin se obţine din o linguriţă de muguri la o cană de apă. Se beau zilnic cîte 2-3 căni de infuzie, îndulcite cu miere.

Scaiul vânăt este folosit în tratarea tusei sub formă de decoct: 2 linguri de plantă la o cană de apă. Se iau câte 4-6 linguri de decoct pe zi.

Infuzia de ienupăr se face din 2 linguriţe de plantă la o cană de apă. Se beau 3-4 linguri pe zi.
4 Cataplasme

Varza are acţiune antiseptică pulmonară şi proprietăţi expectorante. Pentru calmarea tusei, se pun pe piept câteva frunze de varză.

Eficiente sunt şi cataplasmele cu seminţe de in. Se face o pastă din o treime seminţe şi făină de in şi două treimi apă. Se amestecă şi se fierb până se transformă într-o pastă consistentă, care se pune în-tr-un săculeţ şi se aplică pe piept.

Author:

Facebook Comment