Vitamina D trateaza astmul?


Timpul pe care pacientii care sufera de astm si-l petrec la soare ar putea avea un efect pozitiv asupra acestei boli, conform unui nou studiu realizat de o echipa de cercetatori de la King’s College din Londra, informeaza BBC News.
Conform acestora, un nivel mai redus de vitamina D, vitamina care este sintetizata de organism, in piele, sub incidenta razelor soarelui, este legat de o inrautatire a simptomelor de astm. Acest studiu indica faptul ca vitamina D in cantitate suficienta are efectul de a calma partea hiperactiva a sistemului imunitar in cazurile de astm.
Totusi, deocamdata nu a fost testata tratarea bolnavilor de astm pe baza de vitamina D. Oamenii care sufera de astm ajung sa aiba dificultati de respiratie atunci cand caile lor aeriene superioare devin inflamate si se ingusteaza in timpul crizei de astm. Majoritatea acestor pacienti primesc un tratament pe baza de steroizi, dar acesta nu are efecte in toate cazurile.
“Stim faptul ca oamenii cu niveluri mai ridicate de vitamina D isi pot controla mai bine accesele de astm – iar aceasta conexiune este foarte importanta,” sustine Prof. Catherine Hawrylowicz, coordonatorul acestui studiu.
Echipa sa de oameni de stiinta a studiat impactul vitaminei D asupra unei substante chimice din organismul uman, interleukina-17. Aceasta substanta este o componenta vitala a sistemului imunitar si are un rol important in lupta impotriva infectiilor. Daca nivelul sau este insa prea ridicat, ea poate pune probleme si are implicatii in cazurile de astm.
In acest studiu, publicat in ultimul numar al revistei Journal of Allergy and Clinical Immunology, se demonstreaza ca vitamina D poate reduce nivelul de interleukina-17, atunci cand aceasta vitamina este adaugata in mostrele de sange prelevate de la 28 de pacienti.
Echipa de cercetatori desfasoara in prezent o serie de teste clinice pentru a verifica reducerea intensitatii simptomelor astmatice la pacientii care primesc un surplus de vitamina D. Grupul tinta pentru aceste teste este format din pacienti cu astm care nu raspund la tratamentul obisnuit, pe baza de steroizi, pentru ca in organismul acestora se poate afla un nivel de interleukina-17 de pana la 7 ori mai ridicat decat la ceilalti pacienti care raspund la tratamentul clasic antiastmatic.
“Noi suntem de parere ca prin tratamentul cu vitamina D, pacientii rezistenti la medicamentele antiastmatice pe baza de steroizi pot beneficia de aceste medicamente, iar cei care isi pot controla mai bine astmul ar putea sa ia mai putine medicamente pe baza de steroizi”, conform Prof. Catherine Hawrylowicz.
Ea a mai adaugat ca aceasta “cultura” a fugii din fata soarelui si a folosirii cremelor de plaja a dus la o crestere a incidentei imbolnavirilor de astm, “dar este un mesaj care trebuie interpretat cu atentie pentru ca si o prea mare expunere la soare este nociva”. (Sursa imagine: adagioholistic.com)

Author:

Facebook Comment