Dovezi ale vietii extraterestre in Antartica

Oamenii de stiinta au descoperit indicii ale unei vieti extraterestre, sub gheata Antarcticii. Organismele neidentificate traiesc de milioane de ani in intuneric sub calota imensa de gheata.

Cercetatorii au considerat lacul Vostok un posibil model pentru alte planete, el fiind ingropat sub un ghetar din Antarctica. Lacul este atat de intunecat, de adanc si de rece, incat initial s-a crezut ca nimic nu poate trai in asemenea conditii vitrege, potrivit Machines Like Us.

Dar iata ca munca desfasurata de dr. Scott Rogers, profesor de biologie la Universitatea Bowling Green State din Ohio, Statele Unite, si colegii sai a dat rezultate.

Ei au descoperit o varietate surprinzatoare de forme de viata si de reproducere in cele mai extreme conditii de mediu. Concluziile cercetarilor au aparut in publicatia PLoS One, unde au fost detaliate miile de specii identificate prin intermediul secventelor ADN si ARN.

Al patrulea lac ca adancime de pe Pamant, Vostok, este cel mai mare dintre cele 400 de lacuri glaciare cunoscute in Antarctica. Gheata care l-a acoperit in ultimii 15 milioane de ani are in prezent o grosime mai mare de 3,2 kilometri, creand o presiune extraordinara.

Lacul se afla cu mult sub nivelul marii si este situat intr-o depresiune formata in urma cu 60 de milioane de ani, cand placile tectonice s-au modificat.

"Am gasit mult mai multa complexitate decat ar fi crezut oricine. Am vazut cu adevarat tenacitatea vietii si modul in care organismele pot supravietui in locuri unde, in urma cu zeci de ani, am crezut ca nimic nu ar putea supravietui", a spus Rogers.

Echipa de cercetatori a descoperit mii de bacterii, inclusiv unele care se gasesc frecvent in sistemul digestiv al pestilor, crustaceelor si viermilor. S-au identificat de asemenea alte specii care sunt asociate unor habitate specifice sedimentelor lacurilor sau oceanelor.

Rogers a spus ca prezenta speciilor marine si de apa dulce sustine ipoteza ca lacul a fost candva conectat la ocean.

Multe alte organisme descoperite in lacul Vostok de catre cercetatori au ramas neidentificate. "In fiecare zi se descopera ceva nou, care genereaza si mai multe intrebari la care trebuie sa raspundem", a declarat Rogers.

Author:

Facebook Comment