Planeta albastra descoperita recent video

Oamenii de stiinta au descoperit prima planeta albastra, precum Pamantul, cu ajutorul telescopului Hubble. Aceasta a doua planeta albastra din Univers se numeste HD 189733b si se gaseste la aproximativ 63 de ani-lumina, dincolo de sistemul solar.

Culoarea albastra nu se datoreaza apei, ci picaturilor de gaz lichid, potrivit The Independent.

Planeta se afla in constelatia Vulpecula, potrivit datelor furnizate de catre telescopul spatial Hubble. Aici se inregistreaza vanturi care ating 7.000 de kilometri pe ora.

Masurand lungimile de unda ale luminii in momentul in care planeta a orbitat in spatele stelei sale, oamenii de stiinta au determinat culoarea acestei planete, ca si cum ar fi fost vizibila cu ochiul liber.

"Este pentru prima data cand oamenii de stiinta au fost capabili sa determine culoarea vizibila a exoplanetei", a declarat Frederic Pont, de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, unul dintre autorii studiului.

"Aceasta planeta a fost studiata destul de bine in trecut, atat de noi, cat si de alte echipe de cercetatori. Dar determinarea culorii s-a realizat acum, pentru prima data. Ne putem imagina cum arata acesta planeta, ca si cum ne-am uita direct la ea", a explicat Pont.

Planeta este un gigant de gaz, similara cu Jupiter, si orbiteaza foarte aproape de soarele sau, ceea ce inseamna ca temperatura din jurul planetei este de 1.000 de grade Celsius si chiar mai mare.

Vanturile extreme bombardeaza regiunea cu particule de silicat, care imprastie o culoare albastra.

Author:

Facebook Comment