O stea pulsar in centrul Căii Lactee?

O stea pulsar ciudată a fost descoperită de oamenii de știință în apropierea găurii negre uriașe din centrul Căii Lactee, potrivit weather.com.

Steaua le-a dezvăluit cercetătorilor un câmp magnetic puternic în jurul acestei uriașe găuri negre, denumită Sagittarius A*, despre care se estimează că ar avea de patru ori mai mult decât masa Soarelui.

Una dintre modalitățile de a studia modul în care găurile negre distorsionează universul în jurul lor este aceea de a analiza ceasurile, iar versiunea cosmică a acestora sunt tocmai stele pulsar, care de obicei emit unde radio


De aproape 20 de ani, astronomii încearcă să descopere un asemenea pulsar în apropierea Sagittarius A* și, recent, telescopul NASA, NuStar, a făcut o asemenea descoperire.

"Prima dată, nu era foarte vizibil, dar aceste tipuri de stele pot fi destul de greu de observat și necesită mai multe încercări.  A doua oară am avut mai mult noroc și pulsarul devenise foarte activ pe frecvența radio și era foarte strălucitor", explică coordonatorul studiului, Ralph Eatough.

Din păcate, astronomii nu pot folosi pulsarul descoperit pentru a analiza gaura neagră deoarece steaua este prea departe și prea tânără, dar sunt convinși că există în apropiere și pulsari mai vechi, a căror rotații sunt mult mai lente și le-ar permite astronomilor să-și testeze teoriile.

Author:

Facebook Comment