Cum sa ne crestem sistemul imunitar

Sistemul imunitar este similar unei armate care ne protejeaza organismul de atacurile straine: bacterii, virusuri, paraziti sau fungi. Pentru o buna functionare, acest arsenal are nevoie de resurse nutritive. I le putem furniza prin dieta zilnica si prin cure de fortificare, la schimbarea de sezon.

Iata cativa dintre aliatii împotriva bolilor:

1. Peste

Acizii grasi esentiali Omega 3 din peste reprezinta un foarte puternic agent antiinflamator. Cea mai mare cantitate de acizi Omega 3 se gaseste în pestele gras, oceanic, cum ar fi tonul, somonul, macroul, heringul si sardina. Specialistii recomanda consumarea a cel putin doua mese de peste saptamanal.

2. Carne de vita si ciuperci

Studiile arata ca un consum moderat de carne de vita si de ciuperci stimuleaza producerea de celule albe, implicate în apararea antiinfectioasa.

3. Legume si zarzavaturi proaspete

Legumele sunt surse importante de fibre, ce regleaza tranzitul intestinal, dar si de substante antioxidante. Astfel, betacarotenul din morcovi si vitamina C din gogosari ajuta organismul sa lupte împotriva bolilor. Efect antioxidant au si anumiti pigmenti din legumele colorate, precum capsaicina din ardeiul rosu iute si quercitina din ceapa rosie.

Dieta bogata în soia a fost asociata cu scaderea inflamatiei la nivelul vaselor de sange. Alte legume cu efect antioxidant sunt fasolea si lintea, usturoiul, ceapa verde, prazul, broccoli, varza, conopida, spanacul si maslinele.

4. Fructe proaspete

Cele mai bogate în vitamina C sunt ciresele din specia Acerola. Insa o sursa de vitamina mereu la îndemana sunt lamaile.

Toamna, o cura de struguri combate anemia, prin continutul crescut în cupru, care ajuta la formarea hemoglobinei. Strugurii, mai ales cei negri, sunt bogati în polifenoli, substante care ajuta celulele sa-si repare defectele, prevenind astfel îmbatranirea si aparitia bolilor. Astfel de polifenoli sunt quercitina si resveratrolul. Ei previn aparitia bolilor cardiovasculare, de aceea, un pahar de vin rosu natural consumat zilnic scade riscul de infarct miocardic. Si merele contin quercitina.

5. Condimente si ierburi aromatice

Stiai ca multe dintre condimentele tale preferate sunt puternice antiinflamatoare? Busuiocul, ardeiul iute, curry-ul, patrunjelul, oregano si rozmarinul confera nu doar savoare, ci si protectie contra infectiilor. La fel se întampla cu menta, scortisoara si cacaua (ciocolata cu peste 70% cacao). In plus, aceste condimente pot înlocui cu succes sarea si zaharul din alimentatie.

6. Uleiuri si oleaginoase

Fructele oleaginoase si semintele sunt bogate în grasimi nesaturate si alti nutrienti cu efecte antiinflamatorii. Consuma nuci, migdale, seminte de dovleac sau de floarea soarelui si seminte de in. Uleiul extravirgin de masline are si el efecte antiinflamatoare.

De asemenea, ceaiul verde si ceaiul de ghimbir protejeaza organismul de infectii.

7. Iaurtul

Iaurturile contin bacterii sanatoase pentru tubul digestiv, stimuland tranzitul intestinal si scazand inflamatia la acest nivel. Acelasi efect protector pentru intestin îl au si muraturile în saramura.

Author:

Facebook Comment