Trufa o ciuperca pretioase si greu de gasit

Trufa, o ciupercă rarisimă și extrem de parfumată, care crește pe rădăcinile anumitor arbori din păduri, e percepută ca fiind extrem de greu de dibuit, doar de către culegători inițiați, cu ajutorul câinilor sau al scrofițelor antrenate să facă această muncă.
Nu multă lume știe că trufa e și o plantă de cultură, răspândită îndeosebi în Italia și Franța, dar, mai nou, de câțiva ani și în România.
Unde se gasesc  trufele:
Trufele reprezinta niste ciuperci comestibile,de culoare violet negricioasa sau crem galbui , ce cresc in pamant. Ele sunt niste ciuperci micorizante, adica o specie de ciuperci ce cresc pe radacinile anumitor copaci : stejar,fag,  mesteacan, brad, tei, alun plop, in simbioza cu acesti copaci si doar daca acestia au prins radacini pe terenuri bogate in calcar.
Prin procesul de simbioza ce copacii mentionati, planta superioara asigura ciupercii glucide, vitamine, substante stimulatoare de crestere si fructificare, iar ciuperca furnizeaza plantei azot, fosfor si alte elemente in forma usor asimilabila.
Trufele cele mai aromate si cele mai scumpe apar in mod spontan si doar in anumite regiuni insa datorita cererii mari si a castigurilor mari ce se pot obtine din comercializarea lor , a aparut si cultura controlata a lor.
Trufele cresc  in mod spontan si in Romania , in flora spontana la noi in tara gasindu-se 9 specii de trufe, comestibile fiind insa doar 2 : Tuber melanosporum (fierea pamantului, trufa neagra, trufa violet, trufa de iarna sau trufa de Perigord) si Tuber aestivum (trufa de vara sau trufa varatica). Ambele specii cresc in regiunile mai calde din Sudul tarii, dar si in Ardeal.


Author:

Facebook Comment