Este important sa consumi alimente de sezon, deoarece ele sunt proaspat culese si isi pastreaza o mare parte din nutrienti intacti. Astfel ca este de preferat sa consumi dovleacul in locul altor fructe exotice, cum ar fi papaya. Profita de bogatia roadelor de toamna pe care le gasesti in piete si prepara retete delicioase, pline de vitamine.
Iata ce nu trebuie sa ratezi in aceasta toamna:
1. Dovleacul
Este o sursa importanta de fibre, dar si betacaroten care are rolul
de a proteja pielea si ochii. Il gasesti la supermarket, dar si la
piata la un pret bun. Chiar daca ai fost obisnuita doar cu dovleacul
copt sau fiert simplu, trebuie sa stii ca il poti folosi in foarte multe
combinatii, atat dulci cat si sarate.
Cum sa-l folosesti:
copt la cuptor si stropit cu miere de albine si scortisoara;
sub forma de piure in aluatul pentru briose si checuri;
fiert si pasat cu blenderul pentru a obtine o supa-crema delicioasa;
taiat cubulete, stropit cu ulei plus alte condimente (de exemplu chimen, coriandru, sare, piper) si lasat la cuptor;
in risotto;
in smoothie-uri impreuna cu banana, lapte, scortisoara si unt de arahide;
in budinci;
in tocanite.
2. Merele
Avem multe soiuri care nu se compara la gust cu cele pe care le
gasesti la supermarket si sunt aduse de peste mari si tari. Cumpara
merele de la tara pe cat posibil sau din piata. Nu le ocoli pe cele mici
si mai amarate, nu trebuie sa arate perfect, ci sa fie aromate. Gustul
este mai important decat aspectul. Pe langa faptul ca sunt pline de
vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si sunt perfecte pentru
gustarile dintre mese, merele mai pot sa fie folosite intr-o multitudine
de combinatii. De asemenea, merele contin quercetina, o substanta care
protejeaza inima de boli.
Cum sa le folosesti:
in salata alaturi de macrou afumat si telina, cu un dressing simplu;
in placinte;
in briose;
puse la cuptor, acoperite cu un strat generos de fulgi de ovaz,
migdale, seminte de floarea-soarelui, zahar nerafinat, vanilie si putin
unt;
piure de mere pe care il poti folosi la prajituri, checuri, briose, smoothie;
suc de mere amestecat dupa preferinta cu alt fruct sau cu frunze de menta.
3.Perele
Contin o cantitate insemnata de fibre care ajuta la digestie, dar si vitamina C care intareste imunitatea.
Acum este momentul sa le consumi, insa nu le cumpara pe cele de la
supermarket daca nu sunt romanesti. Cauta la piata si vei gasi pere mult
mai gustoase si aromate.
Cum sa le folosesti:
suc de pere
smoothie cu pere, dar nu le curata de coaja
in prajituri
piure de pere cu avocado, mar si seminte de chia
puse la cuptor si acoperite cu fulgi de ovaz, migdale, zahar nerafinat si unt.
4. Gutuile
Au o multime de nutrienti si ajuta sistemul digestiv. De asemenea,
gutuile sunt recunoscute pentru efectul lor antiinflamator si diuretic,
reducand riscul de inflamatii in corp si ajutand rinichii sa filtreze
mai usor toxinele. Profita de ele si consuma-le zilnic in aceasta
perioada!
Cum sa le folosesti:
ca gustari intre mesele principale
coapte
compoturi
in diverse mancaruri in combinatie cu puiul.
5. Pastarnacul
Contine multe fibre, acid folic, vitamina C si potasiu. Este ieftin
si va conferi o aroma senzationala supelor, tocanitelor sau salatelor
de iarna.
Cum sa-l folosesti:
piure amestecat cu pasta de naut (hummus);
in supe, ciorbe;
in tocanite;
la cuptor, impreuna cu alte radacinoase;
in salate cu alte radacinoase si verdeturi.