Afectiuni cauzate de vremea rece

Frigul si umezeala specifice vremii reci pot activa suferinte precum artrita, reumatismul sau sciatica. Aceste afectiuni provoaca durere, rigiditate in miscari si oboseala fizica. Pentru a te proteja, trebuie:

■sa alegi incaltaminte de calitate, care mentine caldura la nivelul gleznei si al labei piciorului

■sa eviti ca mijlocul si umerii sa-ti fie expusi la frig

■sa consumi alimente bogate in vitamina C, deoarece ajuta la constructia cartilajelor osoase
Dereglari ale sistemului neurovegetativ
Sistemul nervos vegetativ regleaza functiile organelor interne. Vremea schimbatoare specifica anotimpurilor reci duce la puternice oscilatii ale presiunii atmosferice. Persoanele meteosensibile au un sistem nervos vegetativ sensibil si mai iritabil decat restul. Drept urmare, in aceasta perioada ele pot suferi mai des de:

■anxietate si depresie
■tulburari cardiace
■insomnie si alte tulburari ale somnului
Hipotiroidia
Unele afectiuni hormonale sunt latente, fara a anunta vreun simptom pana la intalnirea cu un factor declansator. De exemplu, simptomele hipotiroidiei pot fi exacerbate de frig. Pentru a ajuta tiroida sa functioneze bine, consuma zilnic cate trei nuci cu o lingurita de miere. Hipotiroidia netratata timp indelungat duce la dezvoltarea unei afectiuni cardiace.

 Anexita si cistita
Daca ai suferit de-a lungul timpului de mai multe ori de inflamatia ovarelor sau a vezicii urinare, este posibil sa fi dezvoltat o anumita sensibilitate a acestor organe. De aceea, trebuie sa ai foarte mare grija de corpul tau in lunile reci:

■evita expunerea la frig a zonelor fesiere

■apeleaza la un control de specialitate de cel putin doua ori pe an pentru a verifica starea de sanatate a acestor organe

■fa bai de sezut cu decoct din seminte de in (pentru tratarea cistitei) si cu branca-ursului (pentru tratarea anexitei)
ATENTIE! O anexita netratata corespunzator duce in timp la infertilitate, iar in cazul cistitei nevindecate, pot fi afectati rinichii.

Circulatia periferica deficitaraCel mai important aspect in cazul persoanelor predispuse la tulburari de circulatie periferica este mentinerea temperaturii normale a mainilor si a picioarelor. Acest lucru este si mai dificil in perioada iernii. Asadar, trebuie:

■sa mentii sangele in miscare prin practicarea regulata a sportului

■sa consumi bauturi calde, cum ar fi ceaiul de plante sau laptele

■sa porti manusi, caciuli si sosete groase, care impiedica pierderea caldurii

Author:

Facebook Comment