Cea mai puternica emanatie de raze gama

Cea mai stralucitoare explozie din Univers inregistrata de la inceputul acestui secol a fost observata de astronomii Agentiei spatiale americane, NASA. Potrivit oamenilor de stiinta, ea putea fi vazuta de pe Pamant cu un simplu binoclu.
Fenomenul, unic in felul sau, s-a produs la 27 aprilie. Cataclismul a avut loc in constelatia zodiacala a Leului, intr-o galaxie situatia la 3,8 miliarde ani lumina de Terra.
Explozia a fost generata de eliberarea unei cantitati fara precedent de radiatii electromagnetice si de crearea unei gauri negre supermasive.
Potrivit expertilor, este vorba despre cea mai puternica emanatie de raze gama, aparuta ca urmare a mortii unei stele indepartate. Astrul si-a epuizat materia pentru reactii termo-nucleare si, pierzandu-si mecanismul de stabilitate a inceput sa se prabuseasca spre centru, transformandu-se intr-o masiva gaura neagra.
Astronomii au catalogat evenimentul „explozia secolului”, cea mai mare si mai stralucitoare din ultimele doua decenii. „Un fenomen de asemenea proportii poate fi vazut o dau sau de doua ori la 100 de ani”, a declarat seful directiei de astrofizica de la NASA, Paul Hertz.

Author:

Facebook Comment