Ciupercile sunt bogate in minerale

Ciupercile contin fibre, proteine, minerale, iar 80% din volumul lor este reprezentat de apa, motiv pentru care la toate preparatele cu ciuperci nu prea se adauga apa.

Ciupercile sunt bogate in minerale precum fier, potasiu, cupru, zinc, seleniu, magneziu, fosfor si calciu, avand in plus si mult acid folic. De asemenea, contin vitamine precum A, B1, B2, C, fiind si singura sursa vegetariana de vitamina D. Seleniul care se afla in ciuperci este atat un luptator natural cu tumorile cancerigene, cat si un mineral care previne imbolnavirea inimii. Potasiul ajuta la mentinerea unei presiuni sanguine scazute si previne atacul cerebral, in timp ce cuprul previne problemele cardiace si asigura o buna functionare a metabolismului.

Vitamina C intareste imunitatea, prevenind astfel infectiile ce sunt destul de frecvente in sezonul rece, iar combinatia dintre proteine, fibre si vitamina B ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos.

Pentru diabetici, ciupercile pot fi un aliment ideal, si asta datorita insulinei naturale si enzimelor care ajuta la decompunerea amidonului din alimente. Ciupercile ajuta la scaderea tensiunii arteriale in cazul persoanelor hipertensive si la controlarea migrenelor.

S-a afirmat chiar ca niacina din compozitia ciupercilor ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Antibioticele naturale continute de ciuperci previn infectiile si grabesc vindecarea ranilor.

Carnea este un aliment greu digerabil (este nevoie de aproximativ 8 ore pentru digestia carnii), in timp ce ciupercile necesita doar a zecea parte din acest timp pentru a traversa organismul uman; de asemenea, consumul de energie va fi mai mic.

Ciupercile nu contin amidon si colesterol.

Despre ghebe

Ghebele, adevarate bijuterii ale toamnei, apar imediat dupa ploi si cresc pana da bruma si inghetul. Puteti gasi ghebein paduri, in grupuri mari si uneori individual, pe lemn sau pe conifere. Daca sunteti norocosi le puteti gasi ?i in supermarket, aceasta fiind varianta cea mai sigura, deoarece ghebele semana cu unele ciuperci otravitoare.

Reteta de salata de ghebe cu usturoi

Avem nevoie de: 500g ghebe, 50 ml ulei (de preferat ulei de masline extravirgin, sau uleiuri presate la rece de nuca, de nuca de pin, de argan alimentar, armurariu, dovleac, struguri sau rapita), otet de fermentatie (din diverse fructe de padure, fara coloranti, conservanti sau arome artificiale), sare marina, usturoi, marar proaspat, smantana.

Este ideal sa folosim ghebe proaspete, timpul de oparire putand fi scurtat pentru a se pastra cat mai bine intreaga valoare nutritiva a acestora. Acestea se spala foarte bine, dupa care se pun la oparit in apa fiarta cu sare si otet. Se tin la foc 10 minute (se poate arunca prima apa). Se scurg si se mai spala o data, dupa care se pun intr-un castron; se adauga uleiul, otetul, usturoiul zdrobit, sarea si mararul proaspat tocat.

Author:

Facebook Comment