Ciupercile contin fibre, proteine, minerale, iar 80% din volumul lor este reprezentat de apa, motiv pentru care la toate preparatele cu ciuperci nu prea se adauga apa.
Ciupercile sunt bogate in minerale precum fier, potasiu, cupru, zinc,
seleniu, magneziu, fosfor si calciu, avand in plus si mult acid folic.
De asemenea, contin vitamine precum A, B1, B2, C, fiind si singura sursa
vegetariana de vitamina D. Seleniul care se afla in ciuperci este atat
un luptator natural cu tumorile cancerigene, cat si un mineral care
previne imbolnavirea inimii. Potasiul ajuta la mentinerea unei presiuni
sanguine scazute si previne atacul cerebral, in timp ce cuprul previne
problemele cardiace si asigura o buna functionare a metabolismului.
Vitamina C intareste imunitatea, prevenind astfel
infectiile ce sunt destul de frecvente in sezonul rece, iar combinatia
dintre proteine, fibre si vitamina B ajuta la mentinerea unui metabolism
sanatos.
Pentru diabetici, ciupercile pot fi un aliment ideal, si asta
datorita insulinei naturale si enzimelor care ajuta la decompunerea
amidonului din alimente. Ciupercile ajuta la scaderea tensiunii
arteriale in cazul persoanelor hipertensive si la controlarea
migrenelor.
S-a afirmat chiar ca niacina din compozitia ciupercilor ajuta la
prevenirea bolii Alzheimer. Antibioticele naturale continute de ciuperci
previn infectiile si grabesc vindecarea ranilor.
Carnea este un aliment greu digerabil (este nevoie de aproximativ 8
ore pentru digestia carnii), in timp ce ciupercile necesita doar a
zecea parte din acest timp pentru a traversa organismul uman; de
asemenea, consumul de energie va fi mai mic.
Ciupercile nu contin amidon si colesterol.
Despre ghebe
Ghebele, adevarate bijuterii ale toamnei, apar imediat dupa ploi si
cresc pana da bruma si inghetul. Puteti gasi ghebein paduri, in grupuri
mari si uneori individual, pe lemn sau pe conifere. Daca sunteti
norocosi le puteti gasi ?i in supermarket, aceasta fiind varianta cea
mai sigura, deoarece ghebele semana cu unele ciuperci otravitoare.
Reteta de salata de ghebe cu usturoi
Avem nevoie de: 500g ghebe, 50 ml ulei (de preferat ulei de masline
extravirgin, sau uleiuri presate la rece de nuca, de nuca de pin, de
argan alimentar, armurariu, dovleac, struguri sau rapita), otet de
fermentatie (din diverse fructe de padure, fara coloranti, conservanti
sau arome artificiale), sare marina, usturoi, marar proaspat, smantana.
Este ideal sa folosim ghebe proaspete, timpul de oparire putand fi
scurtat pentru a se pastra cat mai bine intreaga valoare nutritiva a
acestora. Acestea se spala foarte bine, dupa care se pun la oparit in
apa fiarta cu sare si otet. Se tin la foc 10 minute (se poate arunca
prima apa). Se scurg si se mai spala o data, dupa care se pun intr-un
castron; se adauga uleiul, otetul, usturoiul zdrobit, sarea si mararul
proaspat tocat.