De ce inima ne inteapa?

Intepaturile de inima sunt frecvente, dar in majoritatea cazurilor sunt inofensive. Stresul, lipsa de calciu si spasmosfilia, efortul fizic si intelectual intens, dar si mesele copioase pot provoca intepaturi scurte de inima, palpitatii si dificultati respiratorii. In celelalte cazuri poate fi vorba despre dureri intercostale si boli pulmonare.

Atacuri de panica si de inima

“Stresul, emotiile puternice, examenele, supararile sunt responsabile, de cele mai multe ori, de intepaturile de inima specifice tineretii. Aceste manifestari nu sunt periculoase si cedeaza dupa administrarea calmantelor, anxioliticelor. Apa cu zahar este un mit si este eficienta doar in caz de hipoglicemie, in acele momente important este ca pacientul sa ramana nemiscat”, explica dr Florin Mitu.

In cazul in care intepaturile de inima sunt provocate de spasmofilie sau de atacuri de panica, se va trata lipsa de calciu si de magneziu, minerale necesare unei contractii normale a muschiului inimii.

De asemenea, intepaturile de inima pot fi simptome ale bolilor endocrine, in special hipertiroidie, dar si ale bolilor pulmonare, precum pneumoniile, bronsitele si bronhopneumoniile. Aceste afectiuni nu trebuie neglijate, intrucat pot degenera in miocardita, inflamatie a muschiului inimii care, netratata corect, poate duce la insuficienta cardiaca.

Risc pentru soferi si cei care stau mult timp la birou

Nevralgiile intercostale sau asa-zisul “junghi” intercostal reprezinta cele mai frecvente cauze ale durerilor de inima, dar si motive de panica. Aceste dureri retrosternale (resimtite in spatele sternului) apar pe fondul unor miscari bruste, la schimbarile de temperatura sau pot fi provocate de reumatism si de inflamatii ale articulatiilor dintre coaste si stern.

“Predispusi sunt cei care petrec foarte mult timp la birou, in fata calculatorului, sau soferii, care stau tensionati intr-o pozitie fixa o perioada mai lunga de timp. Si sportivii pot acuza astfel de junghiuri, din cauza miscarilor bruste si traumatismelor pe care le pot suferi in timpul antrenamentelor”, adauga specialistul. Junghiurile intercostale se trateaza cu antiinflamatoare pastile sau unguente.

Semnele durerii cardiace

In timp ce intepaturile de inima cauzate de alte boli decat cele cardiace sunt de scurta durata, localizate intr-un punct fix si dispar la schimbarea pozitiei, durerea de natura cardiaca acopera o suprafata mai mare a pieptului si, de cele mai multe ori, iradiaza spre interiorul umarului, bratului si mainii stangi.

In plus, durerea anginoasa dureaza in jur de zece minute, iar daca depaseste o jumatate de ora, intervine riscul de infarct miocardic, caz in care durerile sunt insotite de transpiratii reci, hipotensiune, ameteli si asfixiere. Barbatii fumatori, cu obezitate abdominala si functii de conducere sunt cei mai predispusi la infarct miocardic.

TESTE NECESARE

EKG, ecografie, radiografie

Orice tip de durere la nivelul inimii, mai ales la cei care au antecedente in familie, trebuie investigate de un cardiolog care va face o serie de testari.

Initial se va efectua un consult clinc, medicul va asculta inima si in cazul in care va depista anumite modificari, indiferent de natura lor, zgomote, trepidatii, va solicita efectuarea electrocardiogramei (EKG).

Daca si acest examen va releva modificari ale ritmului inimii, urmatorul pas va fi realizarea unei radiografii pulmonare sau a unei ecocardiografii. “Ecografia inimii permite examinarea si masurarea cavitatilor inimii, dar si frecventa fluxurilor de sange.

Pe de alta parte, radiografia toracica stabileste daca modificarile inimii sunt de natura pulmonara”, explica conf. dr Florin Mitu.

Totodata, daca in urma examenului clinic si a electrocardiogramei nu se constata modificari ale ritmului inimii, pacientul va trebui sa-si faca analizele de sange, pentru a depista eventualele carente de calciu si de magneziu.

Author:

Facebook Comment