Sparanghelul ofera sanatatii atatea beneficii, incat el trebuie
adaugat in mod obligatoriu la dieta noastra. Este excelent ca leguma
detoxifianta, impotriva imbatranirii, ca afrodiziac si nu numai.
Sparanghelul este un mebru al familiei crinului. Creste cu usurinta
in gradina, chiar in rondul cu flori, este o planta perena si poate
produce recolte timp de zeci de ani. Sparanghelul poate fi plantat ca
seminte sau ca rasaduri, in orice perioada a anului.
Iata o lista cu unele dintre beneficiile pentru sanatate oferite de
sparanghel, urmata de o explicare mai detaliata a acestor beneficii.
Sparanghelul:
1 – poate detoxifia sistemul
2 – are functii anti-imbatranire
3 – este considerat afrodiziac
4 – poate proteja impotriva cancerului
5 – reduce durerile si inflamatiile
6 – poate preveni osteoporoza si osteoartrita
7 – reduce riscul aparitiei bolilor de inima
8 – poate ajuta in prevenirea aparitiei defectelor din nastere.
Desi pe piata exista o gama larga de cai pentru o nutritie
sanatoasa si pentru a rezolva anumite afectiuni ale sanatatii, prea des
oamenii apeleaza la pilule, ca sursa principala de nutritie. Pastilele
ar trebui folosite doar ca suplimente si nu pentru inlocuirea
alimentelor. Spre exemplu, acidul folic este recomandat cu tarie in
prezent, in special pentru femeile insarcinate. Totusi, acidul folic se
poate gasi si sub forma naturala in sparanghel. Pentru o buna sanatate,
intotdeauna se recomanda alimentele integrale, inainte de consumul de
suplimente.
Motive pentru care spranghelul ne mentine sanatosi
1 – Ca detoxifiant – sparanghelul ofera 288 miligrame de potasiu la
o ceasca. Potasiul este recunoscut pentru a reduce grasimea abdominala.
Mai contine si 3 g de fibre, care curata sistemul digestiv. Nu contine
sodiu si nu baloneaza in timpul sindromului premenstrual, nu contine
grasimi sau colesterol, iar o ceasca de sparanghel are doar 40 de
calorii. In materie de detoxifiere, specialistii sunt de parere ca este
cea mai buna leguma.
2 – Are rol impotriva imbatranirii – sparanghelul este bogat in
potasiu, vitamina A si acid folic. Este foarte bogat in glutation, un
aminoacid cu proprietati antioxidante puternice. Glutationul este un
antioxidant care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi.
3 – Ca afrodiziac – sparanghelul este considerat
un afrodiziac psihofiziologic datorita formei sale. Se spune ca
determina mintea sa dea un raspuns fiziologic. Varianta in franceza
pentru sparanghel este “asperge”, iar “asperge” se utilizeaza in argou
pentru penis.
4 – Impotriva cancerului – sparanghelul este bogat
in acid folic, recunoscut pentru protectia impotriva cancerului. Acidul
folic se gaseste in legumele cu frunze verzi si in fructele citrice.
5 – Reduce durerile si inflamatiile – tot acidul folic este responsabil si pentru reducerea inflamatiilor.
6 – Previne osteoporoza si osteoartrita – sparanghelul contine
vitamina K, despre care studiile au demonstrat ca ajuta la prevenirea
osteoporozei si osteoartritei. Vitamina K ajuta la formarea oaselor si
repararea acestora. De asemenea, este necesara pentru sinteza
osteocalcinei. Osteocalcina este proteina din tesuturile oaselor pe care
se cristalizeaza calciul. Sparanghelul reprezinta sursa numarul 1 de
vitamina K.
7 – Reduce riscul aparitiei bolilor de inima – responsabil fiind acidul folic.
8 – Previne aparitia defectelor din nastere – consumul de acid
folic in cantitati suficiente este deosebit de important pentru femeile
insarcinate sau care doresc sa ramana insarcinate. Deficienta de acid
folic a fost corelata cu un risc crescut al Spina Bifida, un defect din
nastere la nivelul maduvei spinarii, dar si al anencefaliei. Acidul
folic ajuta la echilibrarea formarii celulelor fetale embrionare si
nervoase si poate ajuta la prevenirea nasterilor premature.
In plus, studiile au aratat ca beneficiile nutritionale ale
sparanghelului ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor tractului
urinar si pietrelor la rinichi. In general, sparanghelul este bogat in
potasiu, vitamina A, acid folic, glutation si vitamina K. Este bogat in
fibre, nu contine potasiu, colesterol sau grasimi.
Veti observa ca unele tije de sparanghel sunt groase, iar altele
sunt subtiri. Cele groase sunt bune pentru prajit si inabusit.
Inabusirea este cea mai buna si rapida metoda de preparare. Tijele
subtiri sunt bune la gratar sau ca sautee.