Macesele au puteri vindecatoare

Macesul face parte din marea familie a trandafirilor. Denumit Rosa canina, el este un trandafir salbatic. Infloreste foarte frumos, iar dupa ce florile se scutura ramane fructul, o bobita rosie si acrisoara, extrem de valoroasa pentru sanatate.
Imunitate pe paine
Este cel mai bogat aliment in vitamina C, contine 1.500 mg/100 g, in timp ce portocalele au doar 53 mg la aceeasi cantitate. O lingura cu pulpa de fruct ne aduce doza zilnica recomandata de vitamina C, respectiv 60 mg. Macesele pot fi consumate crude, bine pasate sau fierte (o jumatate de ora), ca un bun stimulator al imunitatii - poate nu intamplator se recolteaza la inceputul toamnei.
Infuzie energizanta
Pune doua linguri cu macese proaspete sau o lingura cu macese uscate intr-o cana din portelan si toarna apa clocotita. Acopera apoi 10-15 minute. Infuzia revigoreaza organismul, prevenind racelile si infectiile virale. Datorita vitaminei C, desi nu are cafeina, este energizant, avand un gust asemanator cu sucul de afine neindulcit.
Tonic pentru stomac
Infuzia de macese este foarte buna in tulburari stomacale, inclusiv in spasme, iritarea stomacului, ulcer, boli intestinale, diaree sau constipatie.
Fructele inimii
Antioxidantii si substantele antiinflamatoare protejeaza inima si sistemul circulator chiar si atunci cand acestea sunt in suferinta. Studiile au aratat ca infuzia de macese sau suplimentele cu aceste fructe ajuta la scaderea tensiunii, reducerea colesterolului si diminuarea inflamatiei vaselor de sange.
Diabet
Cercetatorii au ajuns si la concluzia ca suplimentarea dietei cu macese e de natura sa imbunatateasca toleranta la glucoza si sa regleze glicemia.
Cum se pastreaza macesele
Fructele pot fi consumate proaspete, dar si conservate: se congeleaza sau se fac din ele sirop ori gem sau se consuma uscate. In orice forma te-ai hotari sa le pastrezi, trebuie sa eviti recipientele metalice pentru ca acizii din fructe intra in reactie cu cei din metal si le altereaza.

Author:

Facebook Comment