beneficii
ceai de macese
informatii utile
macese
Macesul
news
noutati
Rosa canina
sanatate
vitamina C
Macesul un revigorant natural
Fructele acestui arbust popular sunt foarte bogate în Vitamina C;
de aceea sunt recomandate ca un revigorant în sezonul virozelor. In
acest scop se consuma cate 3-4 cani de infuzie pe zi. O cana de ceai se
prepara dintr-o lingurita de fructe macinate, care se infuzeaza într-o
cana cu apa fierbinte, timp de cinci minute. Pe langa aportul crescut de
vitamina C, în compozi¡ia maceselor exista si alte substante tonice: vitaminele A, B1, B2, P, K , zaharuri, pectine, tanin, acid citric.
Numele stiintific al macesului (Rosa canina ) a fost dat de reputatia
plantei de a vindeca muscaturile de caine turbat. In paralel cu efectele
antivirale, testate în timp, macesului i s-au atribuit si alte puteri terapeutice:
mentine buna functionare a vaselor capilare si normalizeaza circulatia
sanguina. Ceaiul combate anxietatea, palpitatiile, greturile, viermii
intestinali si creste secretia biliara – fapt care-l recomanda în
afectiunile ficatului. In toate ceaiurile care previn si combat
infectiile respiratorii se adauga tinctura de propolis, un puternic
antiseptic care protejeaza plamanii în sezonul virozelor si creeaza
anticorpi. In fiecare cana de ceai se adauga 5 picaturi de tinctura. Se
poate prepara si ceai de propolis; în acest caz se adauga 10 picaturi de
tinctura într-o cana de apa fierbinte si o lingurita de miere
poliflora. Tratamentul dureaza 10 zile.