Pastarnacul o leguma extrem de sanatoasa

Pastarnacul este una dintre legumele pe care le poti folosi toata iarna, o legume extrem de sanatoasa, pline de minerale si nutrienti valorosi. Prea putin folosita, pentru cate beneficii are.
Alaturi de morcov si de radacina de patrunjelul, pastarnacul (Pastinaca sativa) este o leguma fina si parfumata. Seamana cu morcovul, are gust dulce-usor picant si aromat. Pastarnacul este bogata in vitaminele din grupul B, provitamina A, vitamina C, minerale (potasiu, fosfor si calciu) contine, hidrati de carbon sanatosi, proteine si multe fibre alimentare.
Concret, pastarnacul are doar 100 de calorii in 200 de grame. In 200 de grame de pastarnac sunt 1,6 grame de proteine si 24 de grame de carbohidrati la care se adauga 6,5 grame de fibre (26% din necesarul zilnic. La acestea se adauga 38% din necesarul de vitamina C, vitamina K (37% din necesarul zilnic) si 22% din doza zilnica de acid folic. In 200 de grame de pastarnac se afla si 13% din doza zilnica de vitamina E.
Pastarnacul are proprietati diuretice, depurative, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, vindeca reumatismul si regleaza ciclul menstrual. Este recomandat in curele de slabit, este util in tratarea si combaterea anemiei si asteniei.
Pastarnacul curata sangele, este un excelent drenor al ficatului si rinichilor, este tonic pentru inima si plamani. Sucul natural preparat din radacina de pastarnac regleaza digestia, mareste apetitul, are actiune expectoranta si diuretica, analgezica, tonifianta, este indicat in tratamentul afectiunilor cardiace si in nevroze. Calmeaza durerile provocate de colicile renale si hepatice si are efect afrodiziac.
Pastarnacul poate fi consumat crud sub forma de salata, simplu sau combinat cu telina si morcov, dat prin razatoare, cu ulei, sare, suc de lamai si piper.
Proprietatile curative ale pastarnacului sunt recunoscute si de medicina alopata. Din radacinile de pastarnac se prepara pastinatin si beroxan. Primul preparat are actiune spasmolitica si este folosit la tratarea anghinei pectorale, a nevrozelor cardiace, a afectiunilor tractului gastrointestinal si ale cailor biliare. Beroxanul, in asociere cu alte preparate, este recomandat in cazurile unor boli de piele cum ar fi vitiligo.

Author:

Facebook Comment