Prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru literatura

SELMA LAGERLÖF, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru literatură, este omagiată de Google printr-un Doodle, la 155 de ani de la naştere.
SELMA LAGERLÖF s-a născut pe 20 noiembrie 1858, la Varmland, în Suedia. Opera lui SELMA LAGERLÖF, care a fost de asemenea şi prima femeie membră a Academiei Suedeze, posedă puternice tendinţe moral-educative, cultivând trecutul legendar, conservarea valorilor şi a tradiţiei. SELMA LAGERLÖF a scris romane-epopei, pline de fantezie şi lirism, cu rezonanţe din vechile legende scandinave.
De asemenea, SELMA LAGERLÖF a scris proză pentru copii, îmbinând date geografice, istorice şi culturale. De altfel, Google Doodle-ul pentru SELMA LAGERLÖF este inspirat tocmai din operele sale pentru copii.
SELMA LAGERLÖF s-a născut într-o familie în care tatăl, locotenentul Lagerlöf, era vesel, activ, sociabil, cu o fantezie bogată, plăcându-i să cânte şi să se joace cu copii, iar mama era serioasă, muncitoare, înţeleaptă şi avea o adâncă înţelegere pentru problemele sufleteşti ale celorlalţi. Când SELMA LAGERLÖF avea trei ani, s-a trezit într-o dimineaţă cu un picior paralizat, maladie de care nu s-a vindecat complet niciodată. Din acest motiv, SELMA LAGERLÖF nu a frecventat cursurile unei şcoli, ci a învăţat acasă.
De mică, SELMA LAGERLÖF a citit mult, cărţi de aventuri pline de fantezie, O mie şi una de nopţi, cărţile lui Walter Scott, povestirile lui Andersen. Încă de la 15 ani, SELMA LAGERLÖF a început să scrie versuri şi şi-a propus să devină scriitoare. Dorinţa de a îmbunătăţi situaţia materială precară a familiei a determinat-o pe SELMA LAGERLÖF să plece la Stockholm, în 1881, unde a urmat un an cursurile unui liceu pentru fete şi trei ani cursurile Şcolii pedagogice. Din 1885 până în 1895, SELMA LAGERLÖF a fost învăţătoare într-o şcoală de fete la Landskrona.
În această perioadă, SELMA LAGERLÖF a scris "Gösta Berlings saga" (1891). Cartea a fost primită foarte rece de critică. Acest lucru se explică prin faptul că, în timp ce scria cartea, SELMA LAGERLÖF a simţit că nu se poate încadra în canoanele literare ale epocii, povestirile ei, atât de intim legate de copilărie şi de adolescenţă, având nevoie de o libertate de expresie asemănătoare cu aceea a legendelor populare. Abia la doi ani după apariţia acestui eşec literar, un traducător danez a tradus cartea în daneză şi astfel "Gösta Berlings" a ajuns pe masa de lucru a lui Georg Brandes, cel mai autorizat critic literar din vremea sa. Recenzia favorabilă a acestuia a adus consacrarea definitivă a cărţii lui SELMA LAGERLÖF.
În opera lui SELMA LAGERLÖF predomină povestirea, legenda. Din motive didactice, SELMA LAGERLÖF a continuat scriind o carte de lecturi geografice despre Suedia, plină de amintiri istorice şi de descrieri exacte ale pământului suedez. Micii sau marii cititori ai acestei cărţi nici nu-şi imaginează că a fost scrisă pentru şcoala elementară. Cartea, "Nils Holgersson underbara resa genom Sverige" (Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia) (1907), a fost tradusă în foarte multe limbi şi este cea mai cunoscută lucrare a lui SELMA LAGERLÖF.
Pentru deosebitele ei merite, SELMA LAGERLÖF a primit titlul de Doctor Honoris Causa şi a devenit membru al Academiei Suedeze (1914). În 1939, SELMA LAGERLÖF a salvat-o de la exterminarea de către regimul nazist pe scriitoarea germană Nelly Sachs, care s-a refugiat la Stockholm. SELMA LAGERLÖF a decedat în 1940.

Author:

Facebook Comment