Schimbarea culorii ochiului

Lentilele de contact colorate sunt la modă, dar, recent, un chirurg a pus la punct o tehnică prin care poate schimba definitiv culoarea irisului.

Metoda, numită implant de iris artificial, presupune inserarea în ochi a unui implant foarte subţire, colorat, din silicon special de uz medical. Tehnica a fost pusă la punct de un chirurg american, dr. Kenneth Rosenthal, de la Island Eye Surgicentre.

Metoda implantului de iris artificial poate fi utilizată în scopuri cosmetice (pentru modificarea culorii ochilor), dar şi pentru tratarea anumitor afecţiuni – de exemplu heterocromia, o tulburare de pigmentare din cauza căreia o persoană poate avea un ochi de altă culoare decât celălalt.

Procedura implică realizarea unei incizii de 2,8 mm în cornee şi introducerea unui implant sub forma unui disc foarte subţire de silicon, pliat.

Odată ajuns în interiorul ochiului, implantul se depliază şi poate fi aşezat în poziţia corectă. Intervenţia durează cca. 15 minute pentru fiecare ochi şi se face sub anestezie locală.

Implantul nu corectează miopia sau hipermetropia, ceea ce înseamnă că persoanele care poartă ochelari de vedere trebuie să îi poarte şi după operaţie.

Metoda este considerată sigură, deşi anumiţi pacienţi pot avea unele complicaţii, precum infecţii ale ochiului, inflamare sau sensibilitate la lumină. În caz de complicaţii, implantul poate fi însă îndepărtat cu uşurinţă, spune fabricantul acestor implanturi.

De obicei, după intervenţie, pacienţii pot pleca acasă în aceeaşi zi, dar e nevoie de o lună sau două pentru a se reface complet; nu trebuie să conducă maşina ori să ridice greutăţi timp de câteva zile şi nu au voie să înoate timp de 3 luni.

Author:

Facebook Comment