Alimentatia nesanatoasa afecteaza nu doar functionarea organismului nostru, ci si modul in care acest lucru se reflecta la exterior.
Pentru a va mentine, bazati-va pe dieta mediteraneana si consumati
lactate, care contin vitamine si calciu, recomandat copiilor, dar si
femeilor in perioada de dinainte de menopauza, pentru a preveni
osteoporoza.
Alimentele cu valoare nutritiva scazuta, in schimb, nu ne satisfac
nevoile energetice si contin conservanti si aditivi, care le fac toxice.
De asemenea, o dieta cu prea mult zahar si carbohidrati poate duce la
producerea unei reactii chimice numite glicozilare. Aceasta este
asociata cu mai multe boli, printre care cele de inima si diabetul, dar
poate, de asemenea, afecta colagenul si fibrele din piele.
CELE MAI BUNE
Rosiile, lintea, fulgii de ovaz
O dieta bogata in alimente cu o valoare nutritiva mare poate reduce
inflamatia si va poate ajuta sa aratati cel mai bine cu putinta.
“Acizii nesaturati, cum e omega 3, fructele si legumele bogate in
antioxidanti au capacitatea de a reduce inflamatia cronica de la nivelul
tubului digestiv”, precizeaza Bogdan Guinea. Acestea fac parte
asa-numita dieta mediteraneana. Printre alimentele de baza ale unei
astfel de diete se numara:
1. Salata Romaine
Este foarte bogata in vitaminele A si C, E si in antioxidanti.
Pentru a varia, puteti opta si pentru broccoli, spanac, arugula, macris,
andive.
2. Rosiile
Alaturi de pepene, grapefruit, guave, sparanghel si varza rosie, tomatele sunt bogate in licopen (colorant rosu) antioxidant.
3. Pestele
Somonul, tonul si heringul sunt bogati in acizi omega- 3, care
lupta impotriva inflamatiei, incecand sa echilibreze aportul de acizi
saturati din carnea rosie.
4. Lintea, mazarea si fasolea pastai
Sunt o sursa importanta de proteine, au foarte multe fibre si
vitamine antioxidante, care pastreaza aspectul sanataos al pielii.
“Trebuie insa sa fie consumate in cantitati moderate si nu in fiecare
zi”, recomanda nutritionistul.
5. Fulgii de ovaz
Ovazul, ca si alte cereale integrale, orezul brun, cuscusul si
quinoa ajuta la reducerea inflamatiilor. In plus, contin vitamina B,
care ajuta la mentinerea sanatatii pielii.
CELE MAI RELE
Cartofii prajiti, mezelurile, alcoolul
Printre alimentele daunatoare organismului si aspectului nostru fizic se numara si:
1. Chipsurile, cartofii prajiti
In general orice este prajit in ulei este plin de grasimi nocive
pentru organism, cu atat mai mult cartofii, care “actioneaza ca un
burete, absorbind cantitati mari de ulei”, explica nutritionistul Bogdan
Guinea.
2. Produsele de patiserie
Acestea dauneaza prin continutul de faina, acizi grasi si zahar in exces.
3. Hot dog-ul, sunca, pepperoni (salam condimentat italienesc)
Orice tip de carne procesata are valoare nutritiva scazuta, contine
acizi saturati in exces si nitrati, ambii contribuind la procesul
inflamator.
4. Carnea rosie
Aceasta este principala sursa de acizi grasi saturati, care in
lipsa acizilor nesaturati (de tip omega 3), provoaca un dezechilibru in
organism.
5. Alcoolul
Putin alcool poate fi benefic pentru sanatatea dumneavoastra, insa
excesul este extrem de daunator. “150-250 de mililitri de vin pe zi
previn bolile cardiovasculare”, adauga nutritionistul Bogdan Guinea.
Cantitati mai mari pot cauza aparitia bolilor de ficat (inclusiv a cirozei) si va pot imbatrani prematur. O cercetare recenta arata ca, pentru a ne proteja, doua zile pe saptamana ar trebui sa nu consumam alcool.
alimentatie
alimente
alimente nesanatoase
beneficii
diverse
imbatranire
noutati
riduri
sanatate
vitamine