Alimentatia nesanatoasa care ne imbatraneste

Alimentatia nesanatoasa afecteaza nu doar functionarea organismului nostru, ci si modul in care acest lucru se reflecta la exterior.

Pentru a va mentine, bazati-va pe dieta mediteraneana si consumati lactate, care contin vitamine si calciu, recomandat copiilor, dar si femeilor in perioada de dinainte de menopauza, pentru a preveni osteoporoza.

Alimentele cu valoare nutritiva scazuta, in schimb, nu ne satisfac nevoile energetice si contin conservanti si aditivi, care le fac toxice. De asemenea, o dieta cu prea mult zahar si carbohidrati poate duce la producerea unei reactii chimice numite glicozilare. Aceasta este asociata cu mai multe boli, printre care cele de inima si diabetul, dar poate, de asemenea, afecta colagenul si fibrele din piele.

CELE MAI BUNE

Rosiile, lintea, fulgii de ovaz

O dieta bogata in alimente cu o valoare nutritiva mare poate reduce inflamatia si va poate ajuta sa aratati cel mai bine cu putinta.

“Acizii nesaturati, cum e omega 3, fructele si legumele bogate in antioxidanti au capacitatea de a reduce inflamatia cronica de la nivelul tubului digestiv”, precizeaza Bogdan Guinea. Acestea fac parte asa-numita dieta mediteraneana. Printre alimentele de baza ale unei astfel de diete se numara:

1. Salata Romaine

Este foarte bogata in vitaminele A si C, E si in antioxidanti. Pentru a varia, puteti opta si pentru broccoli, spanac, arugula, macris, andive.

2. Rosiile

Alaturi de pepene, grapefruit, guave, sparanghel si varza rosie, tomatele sunt bogate in licopen (colorant rosu) antioxidant.

3. Pestele

Somonul, tonul si heringul sunt bogati in acizi omega- 3, care lupta impotriva inflamatiei, incecand sa echilibreze aportul de acizi saturati din carnea rosie.

4. Lintea, mazarea si fasolea pastai

Sunt o sursa importanta de proteine, au foarte multe fibre si vitamine antioxidante, care pastreaza aspectul sanataos al pielii. “Trebuie insa sa fie consumate in cantitati moderate si nu in fiecare zi”, recomanda nutritionistul.

5. Fulgii de ovaz

Ovazul, ca si alte cereale integrale, orezul brun, cuscusul si quinoa ajuta la reducerea inflamatiilor. In plus, contin vitamina B, care ajuta la mentinerea sanatatii pielii.

CELE MAI RELE

Cartofii prajiti, mezelurile, alcoolul

Printre alimentele daunatoare organismului si aspectului nostru fizic se numara si:

1. Chipsurile, cartofii prajiti

In general orice este prajit in ulei este plin de grasimi nocive pentru organism, cu atat mai mult cartofii, care “actioneaza ca un burete, absorbind cantitati mari de ulei”, explica nutritionistul Bogdan Guinea.

2. Produsele de patiserie

Acestea dauneaza prin continutul de faina, acizi grasi si zahar in exces.

3. Hot dog-ul, sunca, pepperoni (salam condimentat italienesc)

Orice tip de carne procesata are valoare nutritiva scazuta, contine acizi saturati in exces si nitrati, ambii contribuind la procesul inflamator.

4. Carnea rosie

Aceasta este principala sursa de acizi grasi saturati, care in lipsa acizilor nesaturati (de tip omega 3), provoaca un dezechilibru in organism.

5. Alcoolul

Putin alcool poate fi benefic pentru sanatatea dumneavoastra, insa excesul este extrem de daunator. “150-250 de mililitri de vin pe zi previn bolile cardiovasculare”, adauga nutritionistul Bogdan Guinea.

Cantitati mai mari pot cauza aparitia bolilor de ficat (inclusiv a cirozei) si va pot imbatrani prematur. O cercetare recenta arata ca, pentru a ne proteja, doua zile pe saptamana ar trebui sa nu consumam alcool.

Author:

Facebook Comment