Lactatele si branzeturile
Smantana, iaurtul, branza dulce de vaci, urda si casul nesarat sunt
cateva dintre lactatele ce te pot ajuta în cazul gastritei, avand rol
de pansament gastric. Consumandu-le, poti calma durerile si senzatia de
usturime. Totusi încearca sa eviti branzeturile sarate, deoarece acestea
nu fac decat sa agraveze starea.
Legumele si fructele
Din regimul pentru reducerea hiperaciditatii gastrice nu trebuie sa
lipseasca fructele si legumele crude. In plus, supa de legume este
cunoscuta ca fiind unul dintre cele mai bune pansamente gastrice. Si
fructele (bananele coapte, pepenele galben, merele, perele, caisele,
piersicile) te pot ajuta cand vine vorba de crizele gastrice. Insa evita
citricele.
Painea prajita
Painea prajita actioneaza ca un pansament gastric, calmand
aciditatea. Insa doar painea alba prajita este indicata în crizele de
hiperaciditate. Painea neagra, cea de secara sau grahamul nu sunt
recomandate, deoarece contin seminte, ce pot stimula aciditatea.
Carnea
Introdusa în dieta, carnea poate ajuta în cazul hiperaciditatii,
însa doar daca este slaba, precum cea de pui. Poate fi consumata doar
fiarta, în niciun caz prajita. Si pestele alb poate fi consumat în cazul
gastritei, deoarece se digera foarte usor.
Regimul alimentar în caz de gastrita
Regimul alimentar ulcerul gastric trebuie tinut pe perioade lungi
(luni). Mesele trebuie luate la intervale regulate, recomandate fiind
4-6 mese pe parcursul zilei. Pentru a evita senzatia de balonare,
bolnavul trebuie sa consume alimente usoare si nu trebuie sa bea apa în
timpul mesei. In plus, alimentatia bolnavului trebuie sa fie variata, în
functie de nevoile bolnavului.
Alimente ce trebuie evitate în caz de gastrita:
- branzeturile fermentate
- maioneza, sosuri, prajeli, icre
- carnea de porc, grasimea, carnea conservata
- ciocolata
- cafeaua
- legumele uscate
- condimente (piper negru, boia iute, ardei iute, hrean, mustar, muraturi, otet etc.)