Ce trebuie sa stii despre miopie

Este cauza celor mai întalnite defecte de vedere. Este o consecinta a faptului ca imaginea se formeaza înaintea retinei, nu pe retina, asa cum ar fi normal. Prin urmare, miopii vad bine de aproape, dar vad neclar la distanta.

Se poate vorbi de doua tipuri de miopie. Cea care evolueaza din copilarie pana la varsta de aproximativ 25 de ani si cea care creste progresiv toata viata, putand atinge valori mari (de pana la - 40,00 de dioptrii).

Se mosteneste de la parinti

Daca parintii sunt miopi este aproape sigur ca si copilul respectivului cuplu va avea acest defect de vedere. Si în cazul în care doar unul din parinti sufera de miopie, probabilitatea ca urmasii sa aiba aceasta afectiune este mare.
Dezlipirea de retina, un risc al miopilor

Retina se poate dezlipi, iar daca nu este suturata într-un interval de la 24 la 72 de ore, se poate produce pierderea permanenta a vederii. Miopii au un risc crescut de a face dezlipire de retina, la fel ca si diabeticii, persoanele cu leziuni oculare sau care au suportat interventii chirurgicale pentru tratarea cataractei. Daca atunci cand închizi ochii si apesi cu degetele pe pleoape vezi puncte luminose, daca „vezi” obiecte de mici dimensiuni care „plutesc” în campul vizual sau daca observi îngustarea acestuia, poti avea dezlipire de retina. Tine minte ca durere nu este asociata cu desprinderea de retina însa, daca ai oricare din simptomele de mai sus, este necesar sa mergi la medic pentru diagnostic si tratament. Solutiile pentru aceasta problema sunt multiple, iar sansele de reusita, daca diagnosticare se face repede, sunt foarte mari.
Nasterea prin cezariana, recomandata mioapelor

Ochiul miop este mult mai sensibil din punct de vedere structural. In general, persoanelor cu miopie medie si mare, le este recomandat sa evite eforturile fizice mari. In cazul femeilor gravide, mioape, le este recomandata cezariana, deoarece în timpul nasterii normale, mai ales în momentul expulziei fatului, pot fi supuse unui efort fizic foarte mare si le creste riscul de dezlipire de retina.

Copiii prematuri, predispusi la miopie

Nasterea prematura creste riscul de dezvoltare a miopiei la copil. Afectiunea este mai frecventa la prematurii care au primit terapie cu oxigen imediat dupa nastere. Nasterea prematura produce adesea un tip de miopie numita “miopie secundara”. Si creste de asemenea, riscul de dezlipire de retina la copil.

Author:

Facebook Comment