Colindatorii vin dupa bani

Cand vine craciunul toata lumea este plina de bucurie deoarece vin cadourile, zapada si spiritul sarbatorilor.
Una dintre cele mai raspandite datini la romani din Ajunul Nasterii Domnului, denumit si Ajunul Craciunului, este colindatul, un ritual compus din texte ceremoniale, dansuri si gesturi.
Mai cand eram mic si eu ebisnuiam sa ma duc cu uratul cu colindatul in scopul unui profit de sarbatori ca majoritatea prietenilor mei se duceau sa faca bani, ma duceam si eu cu ei. Unii dadeau mai putin altii nu dadeau deloc, altii ne serveau cu cate un paharel de vin si cozonac si larevedere.
Azi 24 decembrie aud soneria si ma uit pe vizor vad colindatorii niste copii mici cu haine zgrbulite de la frig si ma gandeam la mine cand aveam anii lor .
In ziua de azi rar mai gasesti un colindator care iti canta ceva frumos ce nu ai mai auzit numai colinde vechi care le stie si bunica, omul cand aude ceva original si frumos iti da bani mai multi.
E ca si cum ai merge cu cersitul nuami ca trebuie sa spui cateva stofe pentru a primi ceva.
Colindele sunt de doua feluri: religioase si laice. Dintre cele religioase amintim: colindele Domnului (In drum spre Vihleim, Nasterea Domnului, Vestirea Pastorilor, Inchinarea Pastorilor, Pornirea Magilor dupa stea, Inchinarea Magilor, Taierea Pruncilor, Numele Domnului, Patimile Domnului, Rastignirea , Coborat-a de pe Cruce); colindele Sfintilor (Colindul Craciunului, Sf. Vasile, Sf. Nicolae, Sf. Ion etc.).

Author:

Facebook Comment