Compusii speciali din aceste condimente care te
incalzesc dilata vasele sangvine si induc astfel relaxarea intregului
corp. Totodata energia consumata pentru digestia lor ridica usor
temperatura corpului, facand din iarna un anotimp mai cald. Toate aceste
condimente care te incalzesc au capacitatea de a activa rata arderilor
internie si randamentul metabolismului.
SCORTISOARA
Vremea rece te imbie in mod firesc la un vin fiert, din care nu
trebuie sa lipseasca scortisoara – un condiment puternic aromat care da
savoarea inconfundabila licorii bahice. Din aceasta pricina o asociem cu
iarna, dar virturtile ei sunt aceleasi tot timpul anului:
antimicrobiana si antivirala, un balsam pentru caile respiratorii si,
gratie abilitatilor vasodilatatoare, un aliat al memoriei. Scortisoara
confera o savoare speciala orezului cu lapte, dar si un gust exotic
fripturilor din carne rosie si vanat.
GHIMBIR
E unul din acele condimente care nu trebuie sa-ti lipseasca din
bucatarie, fie vara, fie iarna. Nu doar ca este unul din condimentele
care te incalzesc, dar este si foarte versatil, atat in ceea ce priveste
utilizarea in felurile de mancare, cat si in privinta beneficiilor.
Ghimbirul este util de la rau de miscare, pana la tratarea simptomelor
racelii, reducerea colesterolului si indigestie. Ghimbirul are actiune
puternica de subtiere a sangelui, ceea ce il recomanda in hipertensiune
si detoxifiere. Foloseste ghimbir in limonada, salate, gratar,
prajituri. Te ajuta si in lupta cu kilogramele in plus si te incalzeste.
NUCSOARA
Acest condiment exotic cu gust picant-dulceag e suficient sa fie
consumat cu moderatie, pentru a beneficia de capacitatea sa de a
imbunatati circulatia sangvina. Consecintele acestei actiuni sunt
beneficie pentru o serie de probleme de sanatate – din sfera digestiei, a
obezitatii, in cazul tulburarilor de somn, in afectiuni reumatice si,
bineinteles, in hipertensiune. Profita de avantajele pe care le aduce
nucsoara savurand un cocteil cu nucsoara, un pate de ficat sau un ou
ochi.