Fisticul o sursa importanta de minerale

Fisticul contine mai mut de 30 de vitamine, minerale si fitonutrienti printre care: curpu, mangan si vitamina B6. Este singura “nuca” in a carei compozitie se regaseste o cantitate mai mare de luteina si zeaxantin – antioxidanti responsabili pentru protejarea organismului de radicalii liberi daunatori.

Sursa importanta de minerale

- Cupru – important pentru o serie de procese biochimice responsabile pentru sanatatea organismului, cum ar fi dezvoltarea corecta a tesutului conjunctiv din oase si organe. Este, de asemenea, important pentru sanatatea cardiovasculara.

- Mangan – important in formarea oaselor si in metabolizarea proteinelor, grasimilor si a carbohidratilor.

- Magneziu – regularizeaza temperatura corporala, permite contractia nervilor si a muschilor si sintetizeaza proteinele. Este important in metabolizarea vitaminei D.

- Potasiu – este vital pentru buna functionare a tuturor celulelor din organism. Deficienta de potasiu poate conduce la hipertensiune arteriala, aparitia pietrelor la rinichi, afectiuni cardiovasculare si atacuri cerebrale.

Vitamina B6

30 de grame de miez furnizeaza 20% din necesarul zilnic de vitamina B6. Aceasta e necesara pentru buna functionare a sistemului imunitar, in producerea de hemoglobina si sintetizarea neurotransmitatorilor precum serotonina si dopamina. Ajuta la mentinerea unor niveluri normale a glicemiei atunci cand aportul caloric este scazut precum si pentru ameliorarea simptomelor ce insotesc sindromul premenstrual.

Antioxidanti

Radicalii liberi pot avea efecte negative asupra organismului, boli precum cancer sau afectiuni cardiace. Antioxidantii ajuta la reducerea acestor efecte negative. Fisticul contine fenoli, substanta cu vaste proprietati antioxidante. Între alimentele ce contin substante antioxidante, fisticul face parte din categoria celor care ocupa primul loc.

Fibre

Fisticul este o sursa bocata de fibre. Acestea ajuta tractul digestiv absorbind apa si prevenind constipatia, iar prin acestea, reduce riscul aparitiei hemoroizilor. Alte studii au dovedit ca fibrele controleaza glicemia si reduc riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer.

Alte beneficii:

- Scaderea colesterolului si protejarea sistemului cardiovascular (datorita antioxidantilor, grasimilor nesaturate si efectului vasodilatator al argininei);

- Ajuta la regularizarea greutatii corporale si la suprimarea apetitului si a absorbtiei grasimilor.

Author:

Facebook Comment