Lucruri interesante despre somn

Somnul este o activitate absolut necesara fiecarui om, mamifer, pasare, peste, amfibieni sau reptila pentru a functiona normal.

Toate fiintele vii au nevoie de repaus, respectiv de somn, pentru a putea functiona. Somnul este un mecanism de refacere al organismului. Iata cateva lucruri interesante despre somn:

1. Ce se intampla cand dormi? Creierul se reincarca, celulele nervoase se repara, iar corpul elibereaza hormoni importanti.

2. Perioadele de somn sunt diferite, in functie de varsta: bebelusii dorm pana la 16 ore pe zi, cei cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani au nevoie de 10 ore de somn, cei cu varsta intre 19 si 55 de ani au nevoie de 8 ore de somn, iar persoanele cu varsta de peste 65 de ani au nevoie de 6 ore de somn.

3. Barbatii viseaza preponderent barbati! 70% dintre ei au asemenea vise. Femeile viseaza barbati si femei, in procent echilibrat.

4. In timpul somnului, visam persoane pe care le cunoastem deja, dar si persoane de care nu ne aducem aminte ca au fost pe langa noi.

5. Parasomnia este o tulburare ce insoteste somnul. Aceasta poate determina o persoana sa faca actiuni nenaturale in ciuda faptului ca este adormita. Printre infractiunile comise de cei care sufera de parasomnie se numara - condusul adormit, molestarea copiilor, viol, crime, etc.

6. Un procent de 12% dintre oameni viseaza alb si negru. Visam colorat de la aparitia televizoarelor color care ne influenteaza coloritul viselor.

7. Este normal sa visezi. Cei care nu o fac se confrunta cu tulburari de personalitate.

8. Pozitia in care dormi spune multe lucruri despre personalitatea ta:

- pozitie fetala (41%) - acesti oamenii par distanti, dar sunt calzi si cu inima deschisa
- pozitia dreapta (15% )- foarte activi din punct de vedere social
- pozitia cu mainile impreunate (13%) - sunt foarte suspiciosi
- pozitia soldat (8%) - foarte rezervati
- pozitia cadere libera (7%) - sunt niste persoane care se pricep sa se distreze, sunt buni organizatori de petreceri
- pozitia stea de mare (5%) - foarte buni ascultatori

9. Unul din patru cupluri casatorite dorm in paturi separate.

10. Soldatii britanici au dezvoltat metoda prin care poti ramane treaz peste 36 de ore - cand erau obositi foloseau un tip de lentile care imitau razele de soare, astfel pierea si somnul.

11. Girafele dorm cel mai putin - circa 1,9 ore pe zi in reprize de 5-10 minute. Cerbul din specia Roe doarme 3,09 ore pe zi, iar elefantul asiatic doarme 3,1 ore pe zi.

12. Koala doarme cel mai mult - 22 de ore pe zi, liliacul maro doarme pana la 19,9 ore pe zi, iar razatoarele pangolinii pot dormi 18 ore pe zi.

13. Cand delfinii dorm doar jumatate din creierul lor doarme, pentru ca cealalta jumatate ramane treaza pentru a-l ajuta sa respire.

14. Mai multe persoane mor din lipsa somnului, decat din lipsa hranei. Daca nu dormi deloc poti deceda in 10 zile, iar daca nu mananci nimic poti muri in 14 zile.

15. Si nevazatorii pot visa imagini, desi ei nu le-au vazut cu ochii lor niciodata.

16. Un procent de 50% dintre persoane uita jumatate din ce au visat in primele 5 minute de la trezire. In 10 minute, 90% dintre visatori uita tot.

17. Se pare ca 1 din 50 adolescenti inca mai urineaza in pat, in timpul somnului.

Author:

Facebook Comment