Mananca morcovi ca sa ai vederea buna

Multi dintre noi am auzit in copilarie, de la parinti, indemnul „Mananca morcovi ca sa ai vederea buna!”. Insa cat din acesta este mit si cat realitate?
Preconceptia potrivit careia nutrientii din morcovi ajuta vederea se prea poate sa fie un mit aparut in urma unei campanii de propaganda in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Pe vremea respectiva, Fortele Aeriene Britanice au dezvoltat un tip primitiv de radar care ajuta agentii britanici sa identifice avioanele germane si sa le doboare. Insa, potrivit „Smithsonian Magazine”, pentru ca descoperirea stiintifica sa ramana un secret, guvernul a sustinut, oficial, ca membrii fortelor de ordine britanice mancau foarte multi morcovi, motiv pentru care isi dezvoltasera atat de bine vederea incat puteau ochii avioanele inamice.
Practic, era o masura de prevenire a desecretizarii noii tehnologii de radar care se folosea de o minciuna gogonata potrivit careia vederea, mai ales cea nocturna, este potentata de nutrientii gasiti in morcovi.
Morcovii sunt, intr-adevar, o sursa exceptionala de vitamina A, care contribuie la mentinerea vederii, dar nu imbunatatesc vedere, nu o potenteaza dupa cum sustineau britanicii.
Asadar, este un mit! Acesta s-a pastrat, insa, decenii la rand si cu ajutorul parintilor care le-au tot repetat copiilor ca vor vedea foarte bine daca mananca morcovi, in speranta ca astfel ii vor convinge sa consume mai multe legume.

Author:

Facebook Comment