Marile mistere ale lumii ce cercetatorii nu le pot explica

Cercetatorii au incercat dintotdeauna sa rezolve marile mistere ale lumii si totusi unele fenomene naturale inca uimesc oamenii de stiinta. De la luminile misterioase care insotesc cutremurele, la pietre care se misca inexplicabil in Statele Unite, unele fenomene naturale par sa nu aiba nicio explicatie.
Dailymail.co.uk a alcatuit o lista cu cele mai ciudate intamplari pe care oamenii de stiinta nu le pot explica.

1. Luminile care insotesc cutremurele. Din punct de vedere al misterului, al controversei si al scalei la care are loc fenomenul, luminile care apar pe cer inaintea si in timpul seismelor conduc clasamentul. Sunt misterioase pentru ca nu se stie ce le cauzeaza, controversate pentru ca nu toti cercetatorii sunt convinsi ca exista cu adevarat, iar pentru o masura a scalei la care se petrece evenimentul e de ajuns sa ne imaginam un cutremur puternic si o futuna cu descarcari electrice combinate intr-un singur fenomen natural. Fizicianul italian Cristiano Ferugia a alcatuit un raport detaliat al luminilor ciudate care insotesc seismele incepand cu evenimente care au avut loc cu doua mii de ani inaintea erei noastre.

O parte dintre cercetatori sunt insa sceptici, mai ales ca pana in 1966, in timpul cutremurelor din zona Matsushiro, nu exista nicio dovada clara a existentei acestui fenomen misterios. Sigur, de atunci au aparut sute de fotografii, in special pe Internet, dar formele, culorile si intensitatea luminilor difera atat de mult la fiecare eveniment, incat e dificil sa se stabileasca exact care dintre ele sunt falsuri. Teoriile inaintate de oamenii de stiinta variaza de la caldura generata de frecare sau miscari tectonice. In 2003, Freiedemann Freund, fizician in cadrul NASA, a realizat o serie de experimente in urma carora a concluzionat ca luminile care insotesc seismele sunt cauzate de activitatea electrica a rocilor. Conform teoriei lui, undele de soc cauzate de cutremure modifica proprietatile electrice ale siliconului si a mineralelor care contin oxigen, ceea ce le face sa emita lumina. Nu exista un consens in randul cercetatorilor insa, iar teoria lui Freund este tratata doar ca o explicatie posibila si nu o rezolvare a misterului.

2. Liniile Nazca. O serie de opere de arta supradimensionate care marcheaza campiile din Peru, liniile Nazca acopera 450 de kilometri patrati de desert. Acestea includ forme geometrice uriase, imagini care reprezinta plante si animale si, mai rar, siluete umane care sunt vizibile din aer. Cercetatorii cred ca au fost realizate de poporul Nazca intr-o perioada de o mie de ani, intre 500 inaintea erei noastre si 500 AD, dar nimeni nu stie ce scop au avut. Autoritatile din Peru intampina probleme in a proteja liniile Nazca, desi acestea sunt incluse in patrimoniul mondial. Anul trecut, spre exemplu, mai multi peruani cresteau porci in zona, peste formele vechi de mii de ani. Pentru multi, zona este doar un teren viran, intr-o regiune cu o populatie saraca in crestere continua.

Teoria initiala, conform careia modelele fac parte dintr-un calendar astronomic, a fost infirmata in 1997, iar de anul trecut, cercetatori de universitatea Yamagata, din Japonia, au inceput un program de 15 ani la finalul caruia spera sa afle mai multe despre originea liniilor Nazca.

3. Navigatia fluturilor monarh. In fiecare an, milioane de fluturi monarh din America de Nord migreaza pe o distanta de mai mult de 3.000 de kilometri spre sud, in asteptarea iernii. Pana in anii '50, nu se stia unde isi termina calatoria, dar Norah Urquhart si sotul ei Fred au inceput sa-i marcheze si sa-i urmareasca incercand sa rezolve acest mister. Apoi, in 1976, au urmat un pont de la un taietor de lemne local si au urcat pe "Muntele Fluturilor". Aparent, toti fluturii din America de Nord isi petrec iarna in aceeasi padure muntoasa din Mexic. Enigma nu se incheie aici, insa. Chiar daca stim ca toti fluturii monarh migreaza catre aceleasi 12-15 locuri aflate in aceeasi zona mexicana, nimeni nu stie cum reusesc sa navigheze pana acolo. Studiile sugereaza ca se folosesc de pozitia soarelui pentru a zbura spre sud si isi ajusteaza zborul in functie de ora cu ajutorul ceasurilor circadiene din antene.

Profesorul Steven Reppert de la universitatea din Massachusetts spune ca probabil fluturii se folosesc de puncte de reper pentru a ajunge in zona. "Punctele de repere generale, cum este Golful Mexic, spre eemplu, ii pot ajuta sa se indrepte in directia corecta, dar nu ofera sficiente informatii pentru a-i ghida spre acelasi loc in care ajung toti, in fiecare an", spune el. Oamenii de stiinta banuiesc ca sunt atrasi de o forta geomagnetica, dar studiile nu confirma aceasta teorie inca.

Author:

Facebook Comment