Painea de casa mai sanatoasa decat cea din comert

Painea este de mai multe feluri dupa cum ati vazut si in magazine (paine feliata, paine neagra etc.)
Painea facuta in casa este cea mai buna mai buna decat cea din comert. In magazine gasim numai paine care contine euri.
Pâinea este un produs de panificaţie din făină, apă caldă, drojdie si sare. Cea mai gustoasă pâine este, cu siguranţă, cea preparată acasă.
La apăsare, pâinea de bună calitate revine imediat la forma iniţială. Cea mai sigură este pâinea făcută în casă, cu o cocă frământată mult, să iasă pufoasă si gustoasă.
Pâine de casă cu lapte
Ingrediente: 1 kg făină, 600 ml lapte, 40 g drojdie, 1 lingură ulei, 2 linguriţe sare, 20 g zahăr.
Preparare: Se cerne făina într-o covată sau lighenas, se face o gaură la mijloc. Se freacă drojdia cu zahăr, sare, lapte rece. Se pune acest amestec de drojdie în mijlocul făinii si se frământă până se desprinde aluatul de pe mâini. Aluatul se pune la crescut într-un loc cald, apoi se modelează pâini rotunde sau în forme de cozonac, tapetate cu făină. Se lasă iar la crescut, apoi se ung cu un ou bătut cu lapte. Se bagă pâinea în cuptorul încins si se la copt, circa o oră, la foc potrivit.

Pâine de casă cu cartofi
Ingrediente: 1 kg făină, 400 g cartofi, sare, frunză de varză, 30 g drojdie, 2 linguri de ulei.
Preparare: Se fierb cartofii cu coajă în apă cu sare. După care îi curăţăm de coajă, îi zdrobim si îi punem deoparte, la răcit. Separat, în alt vas, facem o plămădeală astfel: punem făina, adăugăm drojdia dizolvată în prealabil într-un pic de apă călduţă cu sare, frământăm un pic plămădeala si lăsăm la dospit. După ce a dospit, adăugăm cartofii zdrobiţi, sare si apă călduţă până rezultă un aluat de consistenţă potrivită, nici prea tare, nici prea moale, îl frământăm bine până apar băsici. Lăsăm la dospit circa 1-2 ore.
După ce aluatul a dospit, pe masă presărăm un pic de făină, turnăm aluatul peste si îi dăm o formă. Tava rotundă se tapetează cu folie de aluminiu, peste ea se pune o frunză mare de varză crudă, unsă cu un pic de ulei, si se asază aluatul. Se dă cuptorul la foc mare, iar aluatul îl lăsăm în formă să dospească încă 30 de minute. Când punem pâinea la cuptor, dedesubt, pe plită, asezăm si un vas cu apă rece. Lăsăm cuptorul circa 15 minute la foc tare, apoi reducem la jumătate. Deschidem cuptorul numai după o oră si 10 minute.
După aproximativ 2 1/2 ore, scoatem pâinea din cuptor. Se încearcă dacă este coaptă, eventual se mai poate ţine. Se acoperă cu un prosop deasupra, se pune o pungă, apoi iar un prosop si se lasă astfel la răcit. După preferinţă, mai poţi adăuga în aluatul de pâine seminţe de floarea-soarelui, de dovleac, susan etc. Sau le poţi pune deasupra aluatului.
Pâine cu banane
Ingrediente: unt topit, 3 banane coapte, 2 căni făină de orez, 1 cană zahăr, 1 cană nuci, măcinate, 2 ouă, 2 linguriţe praf de copt, 1 linguriţă vanilie.
Preparare: Într-un vas mare se amestecă untul cu zahărul. Se încorporeaza ouăle, vanilia si bananele. Separat, se amestecă făina cu praful de copt, apoi se adaugă la compoziţia cu banane si se amestecă bine până când se încorporează toată făina. La sfârsit se pun nucile. Compoziţia se toarnă în tavă si se dă la cuptorul încins, 1 oră si 20 minute. Se verifică dacă este gata cu o scobitoare.
Pâine simplă de casă
Ingrediente: 1 kg făină albă 1 kg, 1 cub drojdie,1 linguriţă zahăr, 3 linguri ulei, 1 gălbenus, sare.
Preparare: Se amestecă făina cu drojdia, zahărul, uleiul si un praf de sare, apoi se frământă adăugând treptat o cană de apă călduţă până se obţine un aluat de consistenţă potrivită. Se lasă să crească într-un loc mai cald, timp de 30 de minute. După ce a crescut se rulează, se taie în 6 bucăţi si se pun într-o tavă unsă cu ulei, se unge pâinea cu gălbenusul de ou si se coace la foc potrivit, 45 de minute. Se scoate din tavă după ce s-a răcit.
Pâine de secară (făcută cu masina de pâine)
Ingrediente: 180 g făină albă tip 000, 240 g făină integrală tip 650, 100 g făină de secară, 2/3 plic drojdie uscată, 300 ml apă, 0,5 lingură ulei (măsura cea mare de la masină), 1 linguriţă de sare (măsura cea mică de la masină), 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă lapte praf.
Preparare: Ingredientele - respectând ordinea în care sunt trecute mai sus - se pun în masină, apoi se setează masina pe programul pentru pâine albă.

Author:

Facebook Comment