Piersicile au un gust dulce,
aromat, sunt zemoase, deosebit de gustoase si hidrateaza organismul (87%
din continut este apa). Mai mult, acestea reprezinta o sursa bogata de
vitamine si minerale, cu importante proprietati terapeutice.
Piersicile au un continut mare de vitamina C si provitamina A,
vitaminele B3, B5 si E. Acestea mai au in componenta lor fier, magneziu,
fosfor, zinc, iod, potasiu si seleniu. Contin, de asemenea, cantitati
deloc neglijabile de fitonutrienti, antioxidanti si carotenoizi, fibre.
Beneficii
Principalele actiuni terapeutice ale piersicilor sunt:
energizante; stimuleaza apetitul si secretia sucurilor gastrice si biliare;
diuretice si laxative; ajuta la echilibrarea sistemului nervos si
intarirea imunitatii organismului. Datorita constituentilor sai,
piersica poate fi de un real beneficiu in cazul persoanelor astenice,
slabite, fara pofta de mancare, a celor aflate in convalescenta sau care
prezinta stari depresive.
Efecte curative
Datorita continutului bogat de fibre, consumul regulat de piersici
este de un real ajutor persoanelor care au probleme digestive, avand un
tranzit intestinal lenes. Acestea inlatura constipatia si favorizeaza
digestia, cu efect favorabil si in caz de hemoroizi. Piersicile au
efecte benefice si in cazurile de litiaza urinara, reumatism, guta,
datorita actiunii lor diuretice-depurative. Antioxidantii inactiveaza
radicalii liberi si mentin integritatea celulei. De aceea, piersica este
un aliat in lupta pentru prevenirea cancerului si a unor afectiuni
cardiovasculare. Tot datorita proprietatilor sale antioxidante, piersica
intarzie procesul de imbatranire si ajuta la mentinerea stralucirii si
tineretii tenului.
Cum le consumam?
Intern, piersicile se pot consuma:
Crude cu coaja, dupa o spalare sub jetul de apa. Se recomanda
consumul a trei-patru piersici dimineata, in loc de micul dejun, cateva
zile la rand. O astfel de cura este indicata pentru stimularea
functiilor digestive si mentinerea alcalinitatii sangelui. Sub forma de
suc proaspat (1-2 cesti intre mese sau dimineata pe stomacul gol),
compot sau fructe confiate. Frunzele si florile de piersic se pot folosi
sub forma de ceai, pentru actiunea lor antiseptica, depurativa si de
combatere a infectiilor parazitare. Se pun doua lingurite de planta la
infuzat in 300 ml apa fiarta, se lasa 10 minute; se bea cate o ceasca de
ceai dupa fiecare masa. Extern, piersica hraneste pielea si o
regenereaza, actionand excelent contra ridurilor. De asemenea,
cataplasmele cu frunze de piersic se folosesc contra cancerului de
piele.
Piersicile in cosmetica
Crema de piersici este recomandata pentru tenul normal sau uscat si
se prepara astfel: se amesteca bine trei linguri de suc de piersici cu
trei linguri de smantana proaspata si o jumatate de lingurita de suc de
lamaie. Crema se aplica pe fata, se lasa cinci minute si apoi se
clateste. Masca pentru ten normal sau uscat se obtine din amestecul unei
piersici pasate cu o lingurita de ulei de migdale dulci. Se lasa sa
actioneze pe fata 20 de minute si apoi se clateste bine.
Pentru o senzatie de prospetime si relaxare se pot folosi bilele cu
aroma de piersici puse in cada de baie. Acestea ajuta si la
imbunatatirea circulatiei sangvine.
Atentie la alergii!
Piersicile pot determina reactii alergice la persoanele predispuse
la astfel de manifestari. Unii pacienti alergici la polen pot prezenta
in asociere cu consumul de fructe si legume de sezon asa numitul sindrom
de alergie orala (urticaria de contact). Acesta se manifesta prin
mancarimi ale nasului, ale buzelor, edem la nivelul buzei si a limbii.
In cazurile severe poate aparea si umflarea glotei, ceea ce duce la
dificultati in respiratie. De exemplu, persoanele sensibile la polenul
de arbori (in special mesteacan) pot fi alergice si la mere, pere,
caise, piersici, cartofi noi, telina, morcovi, tomate. De asemenea,
pacientii alergici la graminee si cereale pot fi sensibili si la
leguminoase, piersici, pere, pepene, tomate, cereale integrale, inclusiv
la painea integrala.
Persoanele alergice la fructe si legume trebuie sa urmeze o dieta
restrictiva, eliminand din alimentatie acele produse care le fac rau.
Vizita la medic este obligatorie pentru instituirea unui tratament de
specialitate.