Rolul vitaminei C pentru organism

Vitamina C (acidul ascorbic) este cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante si in mod special pentru capacitatea de a intari sistemul imunitar, dar are si alte roluri importante in ceea ce priveste sanatatea. 

EFECT REPARATOR

Pentru ca este un factor important in producerea de colagen, vitamina C ajuta la refacerea tesuturilor afectate in urma taieturilor, arsurilor, interventiilor chirurgicale si a expunerii la razele ultraviolete.

DIABETUL

Vitamina C ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange, protejand impotriva multiplelor complicatii ale acestuia.

PREVINE BOLILE DE INIMA

Ateroscleroza (depunere de grasimi si colesterol pe peretele intern al arterelor, ducand la sclerozarea acestora) este una dintre cauzele frecvente ale mortalitatii, manifestandu-se prin atac cerebral sau la nivelul inimii. Studiile au aratat ca un nivel scazut de vitamina C predispune spre boli de inima si ingustare a vaselor de sange de la nivelul mainilor si picioarelor.

LUPTA IMPOTRIVA CANCERULUI

Datorita efectelor sale antoxidante, vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului in diferite stagii si sa previna aparitia acestuia. Sustine procesul de chimioterapie si reduce efectele sale toxice. Reduce riscul aparitiei bacteriilor daunatoare stomacului si a cancerului gastric.

REGLEAZA PRESIUNEA SANGELUI

Datorita unei alimentatii bogate in sare sau a rigiditatii vaselor de sange presiunea sangelui creste si impiedica accesul catre organele vitale. Vitamina C ajuta la scaderea presiunii, iar in cazul femeilor insarcinate previne nasterile premature.

ASTMUL

Studiile au aratat ca cei care sufera de astm au un nivel scazut de vitamina C http://www.femeia.ro/sanatate/nutritie/vitamina-c-1781042 tmulsi ca prin luarea de suplimente simptomele s-au atenuat, iar numarul crizelor au scazut.

PRINTRE ALTELE…

…vitamina C contribuie şi la reducerea riscului problemelor oculare, care pot duce la orbire pe masura ce imbatranesti, reduce efectele nocive ale fumatului si previne obezitatea.

DOZE RECOMANDATE

Pentru a preveni deficienta de vitamina C, doza recomandata pentru nefumatori este de 90 mg/zi pentru barbati  si 75 mg/zi pentru femei, iar pentru fumatori este de 125 mg/zi pentru barbati si 110 mg/zi pentru femei. In functie de necesitati, exista si suplimente cu pana la 1000 mg de vitamina C. Desi e bine tolerata de organism si nu se acumuleaza in organism, inainte de a folosi suplimente alimentare cu vitamina C ar fi bine sa consulti un medic. Excesul de vitamina C poate duce, in unele cazuri, la complicatii renale. 

Cele mai bune surse de vitamina C sunt: macese, catina, ardeiul rosu, kiwi, patrunjel, broccoli, citricele. Toate fructele si toate legumele contin catitati mai mari sau mai mici de vitamina C. Este bine de stiut ca vitamina se degradeaza rapid la contactul cu aerul si concentratia din fructe si legume este proportionala cu prospetimea acestora.

Author:

Facebook Comment